10 правил, які збережуть ваші гроші

15654

Вкласти й заробити більше грошей – це мрія будь-якого бізнесмена. Потрібно мати хист, аби зробити це. Проте, й зберегти заощадження також необхідно вміти. Прості люди мають свої лайфхаки, як зберегти кровно зароблені гроші. У цій статті ми поділимося найрезультативнішими прийомами, якими користуються знавці з економії.

Вкладайте гроші в себе.

Найкраща інвестиція, яка окупитися в декілька разів,  – це самоосвіта й самовдосконалення. Чим раніше це усвідомите, тим краще. Думка про те, що тільки молоді люди можуть перевчитися на нову професію, або розпочати нове хобі, яке приносить прибуток, – не правильна. Так зробити можливо в будь-якому віці. Потрібно тільки налаштуватися й вийти з зони комфорту.

У цьому випадку, «я почекаю», або «колись іншим разом» не спрацьовує. Налаштуйтесь і вирішіть твердо. Кожного дня Інтернет вибухає новими пропозиціями про онлайн курси з вивчення іноземних мов, програмами з саморозвитку, новинками в освіті. Оберіть те, що вам до вподоби. Почніть з безкоштовних занять і зрозумієте чи варто продовжувати курс.

Використовуйте правило 3/8.

В середньому людина витрачає 8 годин на роботу, 8 годин на сон і 8 годин на вільний час. Перші 8 годин вам оплачуються. Впродовж восьми годинного сну організм відпочиває. А ось до використання 8 годин вільного часу потрібно підходити з розумом. Витрачайте цей час на те, що буде вам корисним у довготривалій перспективі. Покращуйте свої вже отримані навички, або вчіться новому. Перегляд безглуздих фільмів, нових фото незнайомих людей у соціальних мережах, чи ютуб відео про котиків не заощадять ваш бюджет в майбутньому.

Будьте обережними, коли даєте в борг друзям і родичам.

Любов до близьких людей не дає сказати «ні!», коли вони просять позику. Так само важко й потім попросити повернути борг. Той, хто дає гроші хоче їх отримати назад, але ті, хто беруть, сподіваються, що про борг забудуть й пробачать. Не слід сподіватися, що прохання віддати суму назад, зрозуміють правильно. Краще не позичати велику кількість грошей взагалі, або, якщо не маєте іншого виходу, чітко встановіть дату повернення позики.

Витрачайте менше та будьте вільними.

Зекономити не вийде, якщо витрачати великі суми на те, що можна купити дешевше. Усі статті про економію бюджету зводяться до одно – менше викидати грошей. Знавці рекомендують це не тільки тому, що в кишені з’явиться зайва копійка, а й тому, що так ви будете менше прив’язані до речей, які купили. Людина стає більш гнучкою і піддатливою до змін, коли не тяжіє до дорогих предметів побуту. Вона здатна швидше змінити роботу, яку не любить, чи винайняти іншу квартиру. Їй не буде шкода залишати ті речі в минулому.

Використовуй правило 24 годин

Правило 24 годин вчить не купувати речі піддавшись емоціям, а зачекати 1 день, перш ніж оформити купівлю будь-якої речі. За цей час ейфорія перед отриманням бажаного спаде. Ви краще обміркуєте раціональність використання грошей і зробите необхідний висновок. Якщо дійсно потрібно придбати щось і через 24 години рішення не змінилось, то купуйте.

Проводьте 1 хвилину на день, перевіряючи витрати

Трюк напрочуд простий, але дозволяє тримати під контролем витрати щодня. Витрачайте 1 хвилину на перевірку та аналіз кожної покупки, яку зробили за день.  Краще це робити в середині доби. Правило дозволить виявити будь-які проблемні місця, сповільнити витрати та визначити оптимальну кількість грошей, яка вам потрібна на кожен день.

Порівнюйте

Аби зберегти гривні в гаманці, спробуйте порівняти важливість покупки з тим, що хоче зробити в майбутньому. Якщо бачите гарний кашеміровий светр, але ціна на нього зависока, поміркуйте чи дійсно варто його купувати. Запитайте себе: чи дійсно потрібно витрачати цю суму на светр, якщо стільки ж обійдеться, наприклад, відпочинок  на вихідних?

Не піддавайтесь маркетинговим трюкам

Магазини заманюють покупців акційними знижками, яскравими вивісками, спеціальним розташуванням продукції на полицях. Проте, на це не варто звертати увагу. Хоч споживачі й знають  як магазини їх обманюють, все одно купуються на знижки й розпродажі.  Важливо йти до магазину розуміючи, що хочеться придбати й не звертати увагу на заманливі пропозиції.

Ходіть на шопінг самотужки

Хоч настрій і поліпшується, коли по магазинах з вами йде подруга, але це і є причина марних витрат. Разом з друзями ви відвідуєте більше місць, в які самі ніколи не пішли б. Друзі підбадьорюють під час примірки одягу, підштовхуючи купити те, що ви й не збирались купувати. Краще ходіть гуляти з друзями в парк, а не в супермаркет.

Думайте позитивно

Думки мають силу, тому важливо налаштуватися на позитив, коли розмірковуєте про гроші. Позбудьтеся звички заздрити тим, кому вдалося розбагатіти. Замість цього, уявляйте, як ви будете почуватись і що зробите, коли у вас буде певна сума грошей. Зрозумійте, що гроші не роблять людину щасливішою, а лише підштовхують до розвитку.

Фінансова незалежність не розв’язує всі проблеми. Якщо хоч на мить замислитись, що приносить щастя, то, навряд чи, це гроші. Варто перестати гнатися за ними й менше витрачати на те, без чого можна обійтися.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua