Максим Поляков та Петро Порошенко зустрілися в дослідницькому центрі Firefly

5433

У рамках робочого візиту на Дніпропетровщину Петро Порошенко відвідав центр досліджень компанії Firefly Aerospace, яку заснував Макс Поляков. Головний офіс компанїї знаходиться в Сполучених Штатах. В м. Дніпро відкрили перший науково-конструкторський центр. За словами Петра Порошенка R&D центр «Firefly Україна» є одним з найбільш високотехнологічних не тільки в області, а і в Україні. Саме тут розробляють експериментальні зразки деталей для легких ракетоносіїв, призначених для доставки вантажів у космос.

Обладнання центру Firefly Максима Полякова вже допомогло українським військовим. Потужності центру було використано для серійного виробництва комплексу управління вогнем артилерійських підрозділів ArtOS, які сьогодні використовуються ЗСУ. Макс Поляков розповів, що вперше за всю історію уряд США розглядає можливість співпраці у аерокосмічній сфері з приватною компанією, R&D центр якої знаходиться поза межами Сполучених Штатів. Він вважає, що це шанс для України відновити лідерство в космічній галузі.

Макс Поляков та Петро Порошенко

Засновник FireFly Aerospace підтримує тісні зв’язки з Україною, зокрема, сьогодні в компанії Firefly працює близько 300 людей, половина з яких – українці. Крім того, компанія є членом Асоціації “Ноосфера” та всіляко підтримує її ініціативи. Наприклад, Firefly спільно з “Ноосфера” в грудні цього року проведе Noosphere Space Summit – першу в Україні міжнародну конференцію космічних технологій, яка збере в одному місці розробників, науковців, дослідників та інвесторів аерокосмічної галузі.

Компанія Firefly, заснована Максом Поляковим, підтримує ідею «Нового космосу». Зміст цього руху – відкрити доступ до космосу найширшому колу зацікавлених осіб, організацій та підприємств завдяки зниженню вартості запусків, подоланню бюрократичних, адміністративних та логістичних обмежень. Запуск першого ракетоносія Компанії Firefly Aerospace відбудеться у 2019 році. Сьогодні інженерами компанії уже розроблено дві ракети, які отримали назви – Alpha та Beta.

За словами Макса Полякова Ракетоносій Alpha задовольнятиме потреби ринку транспортування малих супутників. Він розрахований доставляти 1 тонну супутників на низьку орбіту або 600 кг на висоту сонячно-синхронної орбіти. Ракетоносій Beta є вдосконаленим інженерним рішенням технологій Alpha для вантажів більшої маси. Завдяки Beta з’являється можливість доставити на низьку (200км) орбіту вантажі вагою в 4 тонни. Також ракетоносій доставлятиме вантажі на геосинхронні орбіти.