Античне місто Куріон, Кіпр (15 фото)

1318

Побудоване в XII столітті до нашої ери, Куріон бачив у своїх стінах багато різних народів. На початку його заселяли мікенці, потім греки, потім римляни і візантійці. Місто, щоо стоїть на сімдесятиметровій кручі, на березі затоки Епископи, Куріон був не просто населеним пунктом, а цілим містом-державою.

Його вапнякові будівлі складали єдиний комплекс з приміщень різного функціонального призначення; чисельність його населення в кращі роки доходила до двадцяти тисяч осіб.

В якості активно діючого Куріон проіснував аж до середніх віків. Збережені в ньому архітектурні пам’ятники відносяться до трьох великих періодів людської історії – елліністичної, римської і ранньої християнської. Язичницька епоха Куріона закінчилася в IV столітті н.е., коли по Кіпру прокотилася хвиля страшних землетрусів, які знищили язичницькі храми міста. Що з’явилися на їх місці християнські релігійні будови були покинуті в VII столітті, після нападу на острів арабів.

До наших днів античне місто Куріон дійшов у вигляді мальовничих, місцями відмінно збережених і відновлених в XX столітті, руїн будинків і терм (римських лазень), прикрашених чудовою мозаїкою з вітальними написами, сценами з грецької міфології і зображеннями птахів і тварин.

Однією з головних визначних пам’яток колишньої вотчини Аполлона є розташований на схилі пагорба античний амфітеатр (II ст. До н.е.). Основну частину часу в ньому влаштовувалися класичні уявлення, але в III столітті арена театру служила майданчиком для боїв гладіаторів з дикими тваринами. Поруч з театром розташовується пам’ятник християнської культури – що складається з 35 кімнат вілла Евстолія (V ст.), Названа так по імені свого засновника. У центрі Куріона знаходиться частково відреставрована, ранньо-християнська базиліка, що служила один час єпископським храмом.

Античне місто Куріон, Кіпр (1)

Античне місто Куріон, Кіпр (2)

Античне місто Куріон, Кіпр (3)

Античне місто Куріон, Кіпр (4)

Античне місто Куріон, Кіпр (5)

Античне місто Куріон, Кіпр (6)

Античне місто Куріон, Кіпр (7)

Античне місто Куріон, Кіпр (8)

Античне місто Куріон, Кіпр (9)

Античне місто Куріон, Кіпр (10)

Античне місто Куріон, Кіпр (11)

Античне місто Куріон, Кіпр (12)

Античне місто Куріон, Кіпр (13)

Античне місто Куріон, Кіпр (14)

Античне місто Куріон, Кіпр (15)