Повістка поштою: адвокат розповів, коли штрафуватимуть ухилянтів

    417

    В Україні змінили порядок відправлення повісток поштою. Тепер вони можуть бути надіслані рекомендованим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Якщо ухилянт не з’явиться до ТЦК, його можуть оштрафувати.

    Про те, коли почнуть штрафувати ухилянтів, розповів адвокат Роман Сімутін. Він називає процес накладення штрафу за неприбуття по повістці справжнім “квестом”. За його словами, весь процес може зайняти від півтора до двох місяців.

    Сімутін пояснив, що працівник ТЦК спочатку виписує повістку, заповнює корінець, заклеює в конверт і несе на пошту. Це займає близько п’яти-семи хвилин на один лист. Збирають конверти протягом тижня і відправляють на пошту. Після цього, каже адвокат, треба чекати на повернення повідомлення про вручення або відмітки про відсутність адресата за місцем проживання. Це може тривати близько місяця.

    Після отримання корінця повідомлення у ТЦК виникає підстава для винесення постанови та накладення штрафу. Це можна зробити лише за відсутності відомостей у державних реєстрах. Після перевірки даних складається постанова, яку підписує начальник ТЦК. Цей процес може зайняти від тижня до трьох, а інколи й довше, якщо про це забудуть.

    За словами Сімутіна, якщо відомості є в реєстрах, то винесення такої постанови буде незаконним. Інтервал від моменту відправлення поштою до винесення постанови може тривати близько півтора місяця. Для повторного накладення штрафу весь процес треба пройти знову.

    Сімутін зазначає, що перші штрафи накладуть не раніше серпня. Це не буде масово, бо потрібен колосальний людський ресурс. Арешт рахунків, блокування рахунків та накладення арешту на майно також можливі, але для цього потрібно винести постанову за статтею 210-1 КУпАП та накласти штраф за порушення законодавства про мобілізаційну підготовку. Перші постанови можуть з’явитися за один-два місяці, а отже, перших арештів варто чекати не раніше серпня.

    Нагадаємо, уряд вніс зміни до порядку відправлення повісток поштою, і тепер їх надсилатимуть за новими правилами. Тепер повістка від ТЦК може бути надіслана рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.