Вчені відтворили обличчя шведської селянки, яка загинула 400 років тому при аварії корабля

2635

Шведські вчені відтворили обличчя жінки, яка загинула під час аварії корабля майже 400 років тому — в 1628 році.

Йдеться про одного з пасажирів шведського військового корабля “Ваза” (Vasa), який затонув у гавані Стокгольма і піднятий з дна в 1960-х роках. Тоді дослідники виявили на борту майже 20 скелетів. Один з них отримав позначення G і незабаром був ідентифікований як чоловічий. Його назвали Густавом. У 2006 році місцевий судмедексперт Оскар Нільсон навіть представив реконструкцію його обличчя.

Реконструкція 2006: Густав, 45 років. Зображення: Oscar Nilsson

Однак незабаром з’ясувалося, що G був не чоловіком, а жінкою, і останки поспішно перейменували на Гертруду. Новий генетичний аналіз показав, що у момент смерті їй було 25-30 років. Це була блакитноока, світловолоса шведка з блідим кольором шкіри. І вона майже напевно була заміжня, оскільки є письмові свідчення, що на борт цього рейсу допускалися лише сімейні дами.

Її вигляд також реконструював Нільссон, у якого збереглися комп’ютерна томографія (КТ) та тривимірний пластиковий відбиток черепа G. Товщину тканин Гертруди вивели із середньостатистичних даних сучасних скандинавських та північноєвропейських жінок приблизно того ж віку та ваги. Розміри та форми носа, очей, рота визначали за допомогою нових наукових методів.

У результаті обидві моделі виявилися дуже схожими, однак у них все ж таки є кілька помітних відмінностей. Перший раз судмедексперт нахиляв ніс Густава вниз, а новий аналіз черепа показав, що Гертруда він був стандартним для її національності — його зменшили. Крім того, вважалося, що G вже досяг 45 років, але оскільки жінка виявилася значно молодшою, їй зробили більші губи.

Незважаючи на свою молодість, Гертруда, ймовірно, прожила важке життя: скелетний аналіз показав, що вона неодноразово піднімала важкі предмети. Нільсон вважає, що це мало відбитися і на обличчі, тому він постарався показати це у своїй роботі.

Реконструкцію навіть вбрали. Для неї відтворили темно-сірий жакет і яскраво-червоний високий капелюшок, частини яких були знайдені поруч із його останками. У результаті вийшов традиційний святковий одяг шведських селян того часу.



• не пропусти