Україна запускає електронну систему єДозвіл: як працюватимуть нові ліцензії

    124

    Уряд України ухвалив постанову і запустив систему єДозвіл для бізнесу. Головна ідея — зробити процес отримання ліцензій та дозвільних документів швидшим, прозорішим та менш корумпованим.

    Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев зазначив, що дозвільно-регуляторна система була однією з найбільш консервативних систем у державі. Ті, хто стикався з необхідністю отримання ліцензій, сертифікатів чи інших погоджень, знають, що це довго, непрозоро і суб’єктивно. Документи можуть повертатися заявнику безліч разів, і часто з корупційними елементами.

    За словами Гетманцева, торік спеціально утворена робоча група з дерегуляції проаналізувала весь масив дозвільної документації та вирішила, що з більш ніж тисячі різноманітних регуляторних інструментів 456 можна скасувати, а ще 584 — оптимізувати та перевести в цифровий формат.

    «Півроку знадобилося, щоб напрацювати нормативний акт, і врешті-решт прийнято рішення про експериментальний проект єДозвіл, який має забезпечити функціонування оцифрованого сервісу отримання дозвільних документів», — заявив Гетманцев.

    • Процес отримання ліцензії: Якщо вид діяльності не ризиковий, реєстрація та видача ліцензії відбуватиметься автоматично. Якщо ризиковий, документи протягом 10 днів перевірятимуть чиновники.
    • Перший етап: На першому етапі в системі єДозвіл буде всього чотири види ліцензій: туроператорська діяльність, ветеринарна практика, наркотики/психотропи/прекурсори, дошкільна освіта. Також буде декларація щодо відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.
    • Подальші кроки: Ще два дозволи обіцяють додати у липні-вересні, а інші послуги — з жовтня.


    • інші новини