У Тибеті виявили останки вимерлого виду людей

    1268

    Дослідницька група з Університету Ланьчжоу (Китай), Копенгагенського університету (Данія), Інституту досліджень нагір’я Тибету та Університету Редінга (Великобританія) виявила нові останки денисівців у печері Тибету Байшія. Про відкриття повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature.

    Денисівці, вимерлий вид стародавніх людей, існували одночасно з неандертальцями та Homo sapiens. Нещодавні знахідки в печері Байшія, розташованій на висоті 3280 метрів над рівнем моря, підтверджують, що вони жили на плато Тибету приблизно 160 тисяч років, від 200 тисяч до 40 тисяч років тому.

    Вчені проаналізували понад 2500 кісток, знайдених у карстовій печері. Було знайдено реберну кістку денісівця, датовану періодом від 48 тисяч до 32 тисяч років тому, коли люди сучасного анатомічного типу розселялися Євразією. Денисівці пережили дві льодовикові епохи, а також тепліший міжльодовик між середнім і пізнім плейстоценом.

    За допомогою методів зооархеології та мас-спектрометрії (ZooMS) було визначено види тварин, на яких денисівці полювали та вживали в їжу. Більшість кісток належали блакитним баранам (бхаралам), диким якам, вимерлому шерстистому носорогу та плямистій гієні. Також були знайдені кістки дрібних ссавців, таких як бабаки та птахів.

    Денисівці видаляли з кісток м’ясо і кістковий мозок і використовували їх для виготовлення знарядь праці, що свідчить про їхню здатність адаптуватися та використовувати доступні ресурси в умовах клімату населеного району. Тепер вченим належить з’ясувати, коли і чому вимерли денисівці на нагір’ї Тибету.