Китайський аналог Falcon 9 самовільно полетів зі стартового майданчика і зазнав аварії (відео)

    20

    Китайська компанія Space Pioneer провела стендове випробування своєї ракети-носія «Тяньлун-3» (Tianlong-3), яка має перший ступінь, що повертається. Тест виявився невдалим, оскільки носій відірвався від землі, а невдовзі після цього він упав і вибухнув.

    Повідомляється, що аварія сталася о 15:43 за місцевим часом (10:43 за київським часом) у місті Гун’ї в центральній провінції Хенань. У ході випробування відбулося «структурне порушення» у поєднанні корпусу ракети з випробувальним стендом, через що носій відірвався від тестового майданчика та піднявся у повітря. Після зльоту в ракеті відключилося комп’ютерне обладнання, і вона впала в гірському районі приблизно за 1,5 км від місця проведення випробувань. Після падіння та удару об землю корпус носія розпався на частини, ніхто з людей не постраждав.

    Нагадаємо, «Тяньлун-3» є носієм на рідинному паливі і за характеристиками можна порівняти з ракетою Falcon 9 американської компанії SpaceX. Діаметр китайської ракети становить 3,8 м, а злітна маса — 590 т. Вона призначена для доставки на низьку навколоземну орбіту до 17 т вантажу або до 14 тонн на сонячно-синхронну орбіту.

    “Ми якнайшвидше усунемо дефекти і візьмемся до створення, а також випробування нових продуктів”, – йдеться в повідомленні Space Pioneer.

    Зазначимо, що Китай активно розвиває національну космічну програму, розробляє та виробляє супутники різного спрямування, а також створює технології для освоєння Місяця. На додаток до цього реалізуються проєкти з вивчення астероїдів та Марса. Минулого року Китай провів 67 космічних запусків, а цього року планується здійснити до 100 місій.