NASA продемонструвало першу у світі двосторонню лазерну ретрансляційну систему

    47

    Вчені NASA успішно продемонстрували першу у світі двосторонню лазерну ретрансляційну систему. Ця мережа дозволяє передавати дані на МКС зі швидкістю 1,2 гігабіта на секунду.

    Для випробування системи NASA вибрали фотографії та відеоролики домашніх тварин астронавтів та співробітників NASA. Ці файли, складніші та насиченіші, ніж звичайний текст або діаграми, стали ідеальним випробуванням для системи Integrated LCRD Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal (ILLUMA-T).

    Демонстрація також ознаменувала впровадження нової мережевої технології, розробленої для подолання затримок і збоїв даних у космічних умовах. Мережа, стійка до затримок та збоїв (DTN), використовує процес «зберігання та пересилання» для відновлення втрачених даних.

    Удосконалений варіант DTN, High-Rate Delay Tolerant Networking (HDTN), розроблений Дослідницьким центром Гленна NASA, дозволив передавати дані вчетверо швидше.

    Дані були відправлені з центру управління місією до Лас-Крусеса (штат Нью-Мексико) на оптичні наземні станції в Каліфорнії та на Гаваях. Потім сигнали були модульовані в інфрачервоні лазерні сигнали і направлені на супутник NASA Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) на геосинхронній орбіті. LCRD передав дані на термінал ILLUMA-T на МКС.

    Цей прорив у лазерному зв’язку відкриває нові можливості передачі великих обсягів даних у космос. На відміну від традиційного радіочастотного зв’язку, лазерний зв’язок використовує вужчі довжини хвиль, що дозволяє надсилати більше інформації за той же час.

    «Ця демонстрація є значним кроком у наших розробках створення високошвидкісної та надійної інфраструктури для майбутніх космічних місій. Лазерний зв’язок дозволить нам передавати великі обсяги даних, у тому числі наукові результати, відеозаписи та відеоконференції у космос і назад», – заявила Памела Мелер, керівник відділу космічних комунікацій та навігації NASA.



    • інші новини