Українці розділені чи об’єднані? Результати нового опитування здивують

    19

    Згідно з даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 44% українців вважають, що в українському суспільстві є єдність. З них 10% вважають, що є повна єдність, а ще 34% вважають, що єдність є, але не повна.

    Водночас 15% опитаних переконані, що в Україні зараз панує роз’єднаність. Інші 36% респондентів висловили думку, що в суспільстві рівною мірою присутні як елементи єдності, так і роз’єднаності.

    Опитані наводили різні причини роз’єднаності в суспільстві. Зокрема, 16% респондентів згадали про корупцію, 14% — про мовне питання, 13% — про недовіру до дій влади, а 9% — про наявність «ждунів».

    Цікаво, що оцінка єдності варіюється залежно від регіону. На заході України 50% опитаних вважають, що в суспільстві є єдність, тоді як на сході таких лише 36%. Роз’єднаність бачать 8% жителів заходу та 25% сходу.

    Дослідники підкреслюють, що серед основних причин роз’єднаності в регіональному розрізі не фігурують питання мови чи регіональної належності.

    Як проводили опитування

    Дослідження проводили з 16 до 22 травня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Всього було опитано 1067 респондентів з усіх регіонів України, підконтрольних уряду.

    Ці результати дають багато матеріалу для роздумів про те, наскільки українці відчувають єдність або роз’єднаність у суспільстві та що можна зробити для зміцнення національної злагоди.



    • інші новини