Українці, які мають пройти ВЛК у липні: відомі деталі

    1298

    У липні 2024 року деякі категорії українців, включаючи осіб з інвалідністю, повинні пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). За її результатами буде вирішено питання мобілізації. Відстрочку можуть отримати 14 категорій громадян.

    Мобілізація осіб з інвалідністю

    Особи з інвалідністю будь-якої групи мобілізуються виключно добровільно. Це правило діє протягом цього місяця відповідно до закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”.

    Як проходить процедура

    Кожен українець з інвалідністю повинен пройти ВЛК, щоб підтвердити свою недієздатність. Якщо комісія підтвердить інвалідність, особа отримує відстрочку. У разі визнання придатності до служби, осіб з інвалідністю 3 групи можуть мобілізувати за власним бажанням.

    Інвалідність 2 та 1 групи

    Особи з інвалідністю 2 групи також можуть бути мобілізовані добровільно за висновком ВЛК, якщо вони здатні самостійно піклуватись про себе. Щодо інвалідів 1 групи, їх мобілізація рідкісна через серйозні захворювання, що унеможливлюють самостійний догляд.

    Перекомісія для чоловіків з обмеженнями

    Чоловіки з інвалідністю 2 та 3 групи у віці від 25 до 55 років, які отримали інвалідність після 24 лютого 2022 року, повинні пройти перекомісію протягом 9 місяців. Направлення на ВЛК надсилаються до електронного кабінету.

    Необхідні документи

    Для проходження ВЛК необхідно мати довідку МСЕК, пенсійне посвідчення та результати медичних обстежень, що підтверджують наявність захворювання.

    Виключення

    ВЛК не потрібно проходити, якщо інвалідність настала внаслідок:

    • Поранень на військовій службі
    • Психічних розладів та інтелектуальних порушень
    • Відсутності кінцівок, кистей рук, стоп ніг, одного з парних органів
    • Онкології
    • Паралітичного синдрому або церебрального паралічу
    • З дитинства

    Ці зміни покликані забезпечити справедливий та індивідуальний підхід до кожного громадянина України, який підпадає під мобілізацію.