Американським вченим вдалося білий жир перетворити на бежевий і змусити спалювати калорії

    12

    Вченим із США вдалося зробити бежевими клітини білого жиру, що накопичує калорії. Бежева жирова тканина в організмі людини відповідає за зворотний процес спалювання калорій.

    Попередні дослідження показали, що вага та стан здоров’я людини можуть залежати від зміни типу жирової тканини. Наприклад, якщо бежевий жир перетворюється на білий, згодом збільшується маса тіла.

    Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (США) вивчили зворотний механізм трансформацію білого жиру в бежевий. Цей процес вважається позитивною зміною в організмі, оскільки призводить до схуднення, а не до набору ваги. Річ у тому, що білі жирові клітини відповідають за накопичення калорій, а бежеві – навпаки, за спалювання. Наукову статтю, в якій описано механізм перетворення, опублікував The Journal of Clinical Investigation.

    У багатьох ссавців розрізняють жирові клітини трьох типів: білі, бурі та бежеві. Білі запасають енергію для організму, бурі спалюють її, щоб підтримувати температуру тіла. Бежеві клітини теж здатні спалювати енергію, але при цьому вбудовані в білі жирові відкладення.

    Перетворення білого жиру на бежевий може відбуватися природним шляхом – як реакція на дієту чи холод. Вважалося, що щоб імітувати цей процес, необхідно працювати зі стовбуровими клітинами. Саме їх вчені намагалися перетворювати на бежевий жир, але хотіли знайти якийсь перемикач, здатний трансформувати безпосередньо білі жирові клітини.

    Авторам нової статті вдалося перетворити білий жир на бежевий, обмеживши вироблення білка KLF-15, який відіграє важливу роль в обміні речовин. Коли мишам підсадили білі клітини без білка KLF-15, вони перетворилися на бежеві.

    Щоб краще зрозуміти виявлений механізм, вчені культивували людські жирові клітини. З’ясувалося, що білок KLF-15 контролює вміст рецептора Adrb1, що допомагає підтримувати енергетичний баланс. Раніше вже було відомо, що стимуляція цього рецептора призводить до зниження ваги, але ліки, дія яких ґрунтується на цьому механізмі, не працювали і не могли пройти клінічні дослідження.

    Вчені вважають, що результати нової роботи дозволять розробити ефективніші препарати для зниження ваги та вдосконалити існуючі схеми терапії ожиріння. У тому числі на їхню думку, вдасться позбавитися побічних ефектів на кшталт нудоти, тому що ліки впливатимуть тільки на жирові клітини, не вражаючи мозок.

    “Ми, звичайно, не на фінішній прямій, але досить близькі до того, щоб продемонструвати, що ці відкриття можуть кардинально змінити лікування ожиріння”.