Вчені виявили в Австралії залишки первозданної кори Землі

    127

    Вчені Університету Західної Австралії виявили залишки первозданної земної кори неподалік австралійського міста Перта. Результати дослідження опубліковані у журналі Communications Earth & Environment.

    Геологи проаналізували мінерали з дайки віком 1,4 мільярда років — тріщини, заповненої давніми магматичними розплавами, багатими на залізо і магній, що виникають на глибині не менше 50 кілометрів. Датування зерен циркону показало, що вік цих мінералів, які піднялися до поверхні, досягає 3,44 мільярда років.

    Датування виявилося можливим завдяки тому, що циркони були укладені в інший мінерал, званий титанітом, який хімічно стабільніший, ніж циркон у дайці. Стабільність титанітової броні захищала древні кристали циркону від змін хімічних умов, тиску та температури у міру просування розплавлених порід нагору. Під час цього неекрановані кристали циркону у дайці сильно змінилися.

    Стародавня континентальна кора, виявлена ​​в Західній Австралії, розширює відому площу стародавньої кори, яка раніше була виявлена ​​в окрузі Мерчісон у Західній Австралії. Картування цих блоків може допомогти виявити зони, багаті на корисні копалини.