NASA відкладає вихід астронавтів у відкритий космос до кінця липня через витік охолоджувальної рідини

    24

    Астронавти Трейсі Колдвелл Дайсон  та Майкл Барратт мали вийти у відкритий космос 2 липня, але тепер ця подія перенесена на кінець липня. Про це повідомили представники NASA.

    Причина відстрочення – необхідність додаткового часу для розслідування інциденту, який стався під час останнього виходу у відкритий космос 24 червня. Тоді астронавти мали працювати за межами МКС близько 6,5 години, але їм довелося перервати роботу через 31 хвилину через витік охолоджувальної рідини в скафандрі Дайсон. Наземні команди поки що не визначили причину витоку.

    «З огляду на це, зараз ми пересунули до кінця липня дату наступного виходу у відкритий космос. Ми хочемо дати команді достатньо часу, щоб розібратися в тому, що сталося, і переконатися, що не доведеться вносити змін до роботи астронавтів», — заявив Білл Спетч, менеджер з інтеграції операцій програми Міжнародної космічної станції NASA під час пресконференції.

    Надалі у відкладеному виході у відкритий космос знову візьмуть участь Дайсон і Барратт. Вони виконають «заміну та встановлення обладнання, підготовку до майбутніх оновлень наукового обладнання та фотоперевірки трубопроводів станції», написали представники NASA у своєму блозі 27 червня.

    Витікання охолоджуючої рідини – регулярна проблема при виходах у відкритий космос на МКС. Наприклад, у березні 2022 року астронавт Європейського космічного агентства (ESA) Маттіас Маурер помітив скупчення води у своєму шоломі після тривалого виходу у відкритий космос. Ця проблема призвела до семимісячної перерви у виході у відкритий космос. У 2013 році його колега-астронавт ЕКА Лука Пармітано пережив ще страшніший витік: вода почала наповнювати його шолом під час виходу у відкритий космос, змушуючи поспішно повернутися на МКС.

    На брифінгу для преси також обговорювався статус космічного корабля Boeing Starliner, який прибув на МКС 6 червня в рамках першого пілотованого польоту. Спочатку передбачалося, що перебування Starliner на орбіті триватиме всього тиждень, але NASA і Boeing кілька разів продовжували місію, щоб з’ясувати причину витоків гелію і проблем з двигуном, які виникли на космічному кораблі.