«Джеймс Вебб» зробив докладні знімки бідної на метали галактики NGC 6822

    183

    Телескоп «Джеймс Вебб» (James Webb Space Telescope) зобразив вражаючі деталі галактики NGC 6822, однієї з найближчих сусідок Чумацького Шляху. Ця бідна металами галактика може стати ключем до розуміння раннього Всесвіту, надавши унікальний погляд на давні зірки та галактики.

    Телескоп Джеймс Вебб зробив приголомшливі знімки галактики NGC 6822, розташованої на відстані близько 1,5 млн світлових років від Землі. Ця галактика є однією з найближчих до Чумацького Шляху, за винятком невеликих галактик-супутників, таких як Велика і Мала Магелланова Хмара. Вона цікава тим, що астрономи називають її “бідною металами”. Це означає, що в ній майже відсутні елементи важчі за водень і гелій, повідомляє Європейське космічне агентство (ESA).

    NGC 6822 є чудовим інструментом для вивчення раннього Всесвіту. Ранні галактики, як вважається, також мали низький вміст металів. У Всесвіті, коли почали формуватися галактики і зірки, космос містив переважно водень і гелій. Перші зірки були бідні на метали і утворювали більш важкі елементи у своїх ядрах. Ці елементи потрапляли у міжзоряні хмари, народжуючи нові зірки, багаті на метали.

    На знімку, зробленому за допомогою камер ближнього та середнього інфрачервоного діапазону (NIRCam та MIRI), хмари газу та пилу NGC 6822 світяться зеленим та золотистим кольором. Ці хмари є строкатим міксом, включаючи як щільні, так і розріджені ділянки, що світяться, які затьмарюють центр зображення. Яскраві галактики різних форм і розмірів просвічують крізь газ та зірки NGC 6822, додаючи зображенню глибину та складність, мимоволі асоціюючись з хаотичними та потужними картинами абстрактного експресіоніста Джексона Поллока(Jackson Pollock). Деякі зірки на знімку здаються трохи більшими за інші, з видимими дифракційними шипами, а дві яскраві зірки в нижньому правому кутку особливо виділяються. Ця картина є не тільки вражаючою візуалізацією, але й важливим інструментом вивчення складу і структури галактики.

    NGC 6822 є незвичайним об’єктом для астрономів. Вона була відкрита 1884 року Е.Е. Барнардом (EE Barnard) довгий час вважалася дуже слабкою туманністю. Суперечка про неї була вирішена в 1925 Едвіном Хабблом (Edwin Hubble), який підтвердив існування об’єктів за межами Чумацького Шляху.

    До 2000-х років найповнішою роботою про NGC 6822 була стаття 1966 Сьюзен Кайзер (Susan Kaiser), першої жінки-доктора астрономії в Каліфорнійському технологічному інституті (CIT).

    Знімки галактики NGC 6822, зроблені телескопом Джеймс Вебб, не просто красиві зображення. Це погляд у минуле Всесвіту, що дозволяє астрономам простежити еволюцію зірок у бідному металами середовищі раннього Всесвіту. Ця галактика може стати ключем до розуміння, як формувалися зірки та галактики, і як вони еволюціонували з часом. Телескоп Джеймс Вебб продовжує роботу своїх попередників, розширюючи наші знання про космос і дозволяючи нам захоплюватися його красою.



    • інші новини