Польща зменшує соціальну підтримку для українських біженців: що варто знати

    892

    В Польщі оновили правила для українських біженців, зокрема, щодо соціальної підтримки. Нові умови стали значно суворішими, повідомляє RMF24.

    Які виплати припиняються для українців

    Польський парламент ухвалив законопроєкт, який подовжує термін перебування українських біженців до 30 вересня 2025 року. Але не все так гладко. З 1 липня цього року набувають чинності зміни, що стосуються отримання соцпідтримки.

    • Одноразова виплата у 300 злотих припиняється.
    • Виплата у 800 злотих на дитину тепер можлива тільки, якщо дитина навчається у школі.

    Ці заходи впроваджені задля забезпечення правового статусу та соціального захисту українських біженців. Зміни спрямовані на посилення контролю та забезпечення справедливого розподілу ресурсів.

    Як ще змінюються умови для біженців

    Українці з номером PESEL UKR зможуть легально перебувати в Польщі до 30 вересня 2025 року. Але з’являються додаткові вимоги:

    • Фінансування проживання та харчування для біженців буде можливе тільки за угодою з місцевими органами самоврядування.
    • Компенсація власникам приватного житла за проживання біженців скасовується.
    • Розширюється доступ до медичних, сімейних і соціальних виплат, що виплачуються ZUS.
    • Нові правила підтвердження особи громадянина України для отримання номера PESEL передбачають пред’явлення дійсного проїзного документа.

    Що відбувається в інших країнах

    Зміни щодо соціальних виплат для біженців планують запровадити й в Ірландії. Там можуть зменшити виплати для біженців, які проживають у державному житлі, з 220 євро до майже 39 євро. Ірландія є однією з країн з найвищим показником кількості українських біженців на мільйон місцевого населення.

    Що не ввійшло до змін

    Варто зазначити, що правки, запропоновані колишньою керівною партією “Право та справедливість” й ультраправим формуванням “Конфедерація”, не були включені. Вони пропонували позбавити українців призовного віку права на соціальну допомогу в Польщі.

    Ці зміни викликали багато дискусій та занепокоєння серед українських біженців, але нові правила вже на підході. Тож, підготуйтеся до нових умов та слідкуйте за оновленнями!



    • інші новини