Скільки ще триватимуть відключення електроенергії та чому це стає нормою

    66

    В Україні з понеділка відключення електроенергії стали звичною справою через наслідки російських ударів по електростанціях. Як правило, відключення відбуваються у пікові години – увечері та вранці. Про це повідомляє BBC News Україна.

    Чому це відбувається

    Руйнівні наслідки російських ударів по українських електростанціях та холодна погода у травні призвели до дефіциту електроенергії. Експерти прогнозують, що така ситуація триватиме щонайменше до кінця літа, а потім відключення повторяться взимку. Відновлення втраченої потужності енергетики може зайняти роки.

    Імпорт не покриває потреби

    “Укренерго” повідомляє, що на 16 травня в енергосистемі більшу частину доби зберігається значний дефіцит. У всіх регіонах діють графіки погодинних відключень. 446 населених пунктів залишилися без електроенергії частково через бойові дії.

    “Отримати інформацію про графіки відключень у вашому регіоні можна в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго та на їхніх сторінках у соцмережах”, – зазначають в компанії.

    15 травня відключення тривали з 19:25 до 23:40. Для покриття дефіциту Україна імпортує електроенергію з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови.

    Пункти незламності у Києві

    Київська міська військова адміністрація радить мешканцям використовувати Пункти незламності під час відключень електроенергії. В Києві відкрито близько тисячі таких об’єктів. Інформацію про їхнє розташування можна знайти у застосунку “Дія”, в районних адміністраціях, органах місцевого самоврядування та на сайті nezlamnist.gov.ua. У застосунку “Дія” є інтерактивна мапа, де можна знайти найближчий Пункт Незламності.

    У КМВА закликають мешканців економити електроенергію і допомагати державі у “битві за світло”.

    Скільки ще це триватиме

    Українська енергетика перебуває в складній ситуації. Відключення будуть нормою цього літа і взимку, заявив член наглядової ради “Укренерго”, радник прем’єра Дениса Шмигаля Юрій Бойко. “У цих умовах нам доведеться жити до серпня. Серпень-вересень – я очікую незначне покращення через вихід з ремонту атомної генерації”, – заявив він.

    Коли відновлять енергооб’єкти

    Процес відновлення ТЕС вже почався. Потужну Трипільську енергостанцію зруйнували в ніч на 11 квітня через ракетну атаку росіян, а Зміївську ТЕС – 22 березня. До осені їх планують частково відновити.

    Міністерство енергетики працює над відновленням генеруючого обладнання на об’єктах “Центренерго”. В планах до початку опалювального сезону відновити принаймні 6 енергоблоків для “Центренерго”.

    Загалом відновлення втрачених потужностей може зайняти роки. “У нас відвертий дефіцит генеруючих потужностей. Проблеми з генерацією швидко вирішити не вдасться”, – зазначає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

    Будьте готові до важкої зими, але знайте, що всі зусилля спрямовані на те, щоб відновити енергетичну інфраструктуру країни якомога швидше.



    • інші новини