Запорізький музей встановив рекорд України: найбільша колекція фалеристики присвячена Шевченку

    252

    У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї зафіксували новий національний рекорд — найбільшу кількість предметів фалеристики, присвячених Тарасу Шевченку. Таку новину повідомили на сторінці музею у Фейсбуці, передає Укрінформ.

    18 травня, в рамках святкування Міжнародного дня музеїв, у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулося безліч заходів. Але найважливішим з них став візит представників Національного реєстру рекордів України, які завітали до музею, щоб засвідчити рекордну колекцію предметів фалеристики, присвячених Тарасу Шевченку.

    Збиранням предметів фалеристики, пов’язаних з ім’ям великого Кобзаря, багато років займається Юрій Слободяник. Його колекція нараховує понад 3000 одиниць, серед яких знаки, жетони, ордени, медалі, медальйони та монети. Крім того, він є власником близько 200 видань «Кобзарів», порцелянових та фаянсових виробів, бюстів, плакеток, скульптур і картин, виготовлених з бурштину, бісеру та вишитих нитками, на яких зображено Шевченка в різні періоди його життя.

    За словами представників музею, це перший випадок в історії закладу, коли відбувається подібна подія. Колекція Юрія Слободяника вразила не лише кількістю, але й різноманітністю експонатів, що відображають життя і творчість Тараса Шевченка.

    “Спадщина Кобзаря” — так називається виставка, де представлені ці унікальні предмети, і тепер вона офіційно увійшла до Національного реєстру рекордів України.

    Запорізький обласний краєзнавчий музей продовжує дивувати відвідувачів та сприяти збереженню культурної спадщини України. Завдяки таким подіям ми знову і знову переосмислюємо велич нашого минулого і пам’ять про великих українців, таких як Тарас Шевченко.



    • інші новини