Сонячна пляма гігантських розмірів готує нові сюрпризи

    20498

    Сонячна пляма AR3664, розміром у 15 разів більша за Землю, нарешті зникла з нашого небосхилу — але не раніше, ніж встигла викинути дві потужні сонячні бурі. Сонячні спалахи від AR3664 останнього часу були найвищої категорії — X-класу. Перший спалах, монстр X3.4, досяг свого піка 15 травня, об 11:37 за київським часом. Другий, X2.9, слідував за ним о 17:38.

    Як повідомляє Space, ці великі спалахи супроводжувалися викидами корональної маси (coronal mass ejections – CME), що посилали величезні хмари сонячної плазми крізь космос. Оскільки на той момент пляма була обернена до Землі, ці CME вдарили по нашій планеті, активізуючи аврори та викликаючи радіоперешкоди у деяких регіонах.

    Пляма зникла, але чи надовго

    Наразі, коли AR3664 відвернулася від Землі, будь-які викиди корональної маси, які могли бути запущені разом зі спалахами X-класу, що відбулися 15 травня, ймовірно, не вплинуть на нас безпосередньо. Так повідомляє Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA).

    Але чи попрощалися ми назавжди з цією гігантською плямою? Можливо, вона повернеться, а разом із нею і її активність. Зрештою, Сонцю потрібно близько 25 земних днів, щоб зробити один оберт навколо своєї осі на екваторі. Тому багато об’єктів на його поверхні можуть повернутися у наше поле зору через два тижні.

    “Швидше за все, велика група сонячних плям все ще буде там; вона може бути не такою великою чи складною й активною, як зараз. Зазвичай вони зберігають свою силу приблизно два-три тижні, а потім починають розпадатися, але це не обов’язково так”, – розповів програмний координатор SWPC Білл Мертаг у телефонному інтерв’ю Space.com.

    Він навів приклад “Хелловінських бур” з кінця жовтня 2003 року: “Велика область 486 обернулася за край, і через два тижні ми чекали на її повернення, але вона значно зменшилася. Але це може статися. Це гарне питання, і ми будемо уважно спостерігати.”

    І вам варто спостерігати, адже ця гігантська сонячна пляма може подарувати нам ще одне захопливе небесне видовище.



    • інші новини