5 рецептів страв травня: що приготувати зі свіжих сезонних овочів

1752

5 страв травня: що приготувати зі свіжих сезонних овочів

Страви травня — уже на грані між літнім сезоном полуниць, томатів, кабачків і салатами, першою морквою, картоплею й горошком. Легко заплутатися, що травневе, а що виростили без жодного смаку й корисних речовин.

Тож вирушайте на город, базар або дачу, ретельно обирайте перевірені овочі та фрукти. І нехай кожна страва принесе задоволення.

1. Зелений борщ зі щавлем та яйцем

Зелений борщ зі щавлем та яйцем
фото Depositphotos

Страва, яку готують і в Харкові, і в Рівному, і в Черкасах, і в Одесі, і у Львові. Насправді це зовсім не борщ, а суп. Але кому до цього діло, якщо корисний і простий щавлевий борщ давно став топ-стравою травня. Радимо запастися сметаною та підсмажити хрумкі грінки до борщу.

Інгредієнти:

  • Пучок щавлю.
  • Пучок кропу, петрушки та зеленої цибулі.
  • 1 куряче стегно.
  • 2 картоплини.
  • 2 цибулини.
  • 2 морквини.
  • 2 яйця курячих або 4 перепелиних.
  • Спеції: лавровий лист, духмяний перець.

Як готувати:

  1. Зваріть бульйон. Відваріть куряче стегно з 1 морквиною, цілою цибулиною, 1-2 лавровими листками та 3-4 горошинами перцю. Посоліть бульйон і варіть пів години. Тоді моркву, цибулю й лавровий лист дістаньте.
  2. Інші морквину й цибулину помийте, почистьте. Моркву натріть, а цибулю поріжте кубиком. Обсмажте овочі до золотистого кольору на сковороді.
  3. Картоплю почистьте та додайте у бульйон. Варіть 15-20 хв до готовності, вкінці додайте підсмажені овочі.
  4. Паралельно зваріть яйця (5-6 хв), охолодіть, почистьте і наріжте скибочками чи кубиком.
  5. Коли картопля, м’ясо готові, додайте яйця в борщ. Насамкінець всипте подрібнений щавель, петрушку, кріп і зелену цибулю. Доведіть до кипіння та подавайте!

2. Салат з редисом і домашнім сиром

Салат з редисом і домашнім сиром
фото Depositphotos

Редис — сезонний і корисний овоч, з яким можна готувати бутерброди, печеню, додавати до омлетів та просто смажити. Але найпопулярніше застосування редиски — це салати. Тож збережіть цікавий і ситний варіант з домашнім сиром.

Інгредієнти:

  • 150 г редиски.
  • 100 г кисломолочного сиру будь-якої жирності.
  • 1 невелика червона цибулина.
  • 100 г руколи.
  • 2 ст.л. сметани для заправки.
  • пучок зеленої цибулі

Як готувати:

  1. Редиску помити й нарізати кільцями.
  2. Цибулину почистити та нарізати тонкими півкільцями.
  3. Руколу вимити, додати редиску, цибулю та кисломолочний сир. Перемішати, посолити та заправити сметаною. Корисний салат готовий!

3. Спаржа смажена з лимонним соком

Спаржа смажена з лимонним соком
фото Depositphotos

Аспарагус або спаржа — досить дорогий овоч, але корисний, ідеальний для будь-яких гарнірів і простий у приготуванні. Сезон спаржі короткий, як відпустка після робочих буднів. Тож встигніть приготувати спаржу, інакше чекати цілий рік нового сезону.

Інгредієнти:

  • 200 г спаржі.
  • 30-40 вершкового масла.
  • 1 лимон.
  • 2-3 зубчики часнику.

Як готувати:

  1. Для початку зачистьте спаржу. Знизу слід відрізати 1-2 см, і очистити кілька см твердої шкірки пагінців.
  2. Обов’язково попередньо відваріть спаржу. Важливо не перетримати пагінці. Закип’ятіть воду, посоліть, вкиньте зачищену спаржу на 1-2 хвилини. Після цього помістіть її в друшляк або у холодну воду.
  3. Обсушіть пагінці рушником.
  4. Розігрійте сковороду, додайте вершкове масло і трохи рослинної олії. Додайте спаржу та порізані зубчики часнику. Обсмажуйте декілька хвилин, а перед подачею збризніть лимонним соком.

Подавайте до сніданків, з яєчнею, яйцем пашот, макаронами, в салатах, до рибних стейків або з шинкою.

4. Салат з молодого горошку та шпинату

Салат з молодого горошку та шпинату
фото Depositphotos

Ніжний на смак і яскравий зелений горошок містить клітковину та вітаміни. І найбільш корисний він навесні.

Інгредієнти:

  • 150 г зеленого горошку.
  • 1 огірок.
  • Великий пучок шпинату.
  • 1 ст.л. тертого пармезану чи іншого твердого сиру.
  • 1 лимон чи лайм.
  • 1 ст.л. горіхів (фісташка, арахіс, кеш’ю) або насіння соняшника.

Як готувати:

  1. Очищений зелений горошок проваріть 3-4 хв у підсоленій киплячій воді. Потім відкиньте на сито й промийте холодною водою, просушіть.
  2. Шпинат промийте і теж добре просушіть.
  3. Огірок наріжте півкільцями.
  4. Змішайте огірок, горошок, шпинат, трохи посоліть. Додайте подрібнені горішки та посипте пармезаном. Збризніть салат 1-2 ч.л. лимонного соку, додайте оливкової олії до смаку.

5. Лимонно-м’ятне желе

Лимонно-м’ятне желе
фото Depositphotos

М’ята — зірка десертів, коктейлів, лимонадів, та смузі. Зі свіжої м’яти можна не тільки заварити чай! Це інгредієнт для салатів, супів, песто й соусів до м’яса. А ще — смачного та освіжаючого желе.

Інгредієнти:

  • 1 великий чи 2 малих лимони.
  • Пучок м’яти.
  • 1 пачка желатину (10 г).
  • 2 ст.л. цукру.

Як готувати:

  1. Лимон добре вимийте. Зніміть цедру на дрібній терці (тільки жовту частину, біла частина гірчить).
  2. Вичавте сік з лимона в окрему посудину.
  3. Желатин замочіть у холодній воді, він має розбухнути.
  4. Закип’ятіть 0,5 л води з пучком м’яти. Додайте цедру лимона та цукор і проваріть 7-10 хвилин.
  5. Введіть желатин до суміші, постійно перемішуючи.
  6. Трохи охолодіть суміш і додайте лимонний сік.
  7. Перемішайте, пропустіть через марлю, щоб забрати лимонну цедру.
  8. Розлийте в посудини та залиште застигати. Подавайте зі свіжою м’ятою.

Весняний секрет: притрусіть страви запашною зеленою цибулею чи петрушкою. Салати, супи та навіть просто молода картопля з маслом в компанії зелені — то як мінімум одна зірка Мішлен.

Зелень чи мікрогрін можна виростити навіть у квартирі на підвіконні, але з нею додому приходить і весна. У травні готувати з сезонних овочів дуже легко, тож час знайде навіть заклопотаний бізнесмен. Готуйте страви з добірки з любов’ю та частіше їжте овочі просто з грядки.

підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua