Українські біженці втрачають зв’язок з Батьківщиною: опубліковано результати досліджень

    4682

    Щонайменше половина українців, які перебувають у Польщі, Німеччині та Чехії, можливо, не повернуться додому. Такі результати опитування серед українських біженців, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології наприкінці квітня. Про це повідомляє BBC News Україна.

    Чи повернуться українці додому

    У Німеччині зараз перебуває 1,3 млн українців, у Польщі – близько 952 тисяч, у Чехії – 381 тисяча. За даними Євростату, ці країни прийняли найбільше українців, які втекли від війни. Міжнародна організація міграції (МОМ) також оприлюднила результати своїх досліджень, згідно з якими у 2023 році 70% українських біженців планували залишитися в країнах перебування.

    Чому українці не планують повертатися

    Демографи та соціологи давно передбачали, що багато українців не планують повертатися додому. Головні причини: робота та перспективи для дітей. Згідно з опитуванням КМІС, 66% українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії задоволені своїми нинішніми умовами проживання. 7% опитаних вже мають громадянство іншої країни, 12% подали документи на громадянство, 34% не планують це робити, але майже половина, 45%, хотіли б отримати громадянство іншої країни.

    Як впливають робота та зайнятість

    МОМ дослідила, що у 2023 році 44% українців в 11 європейських країнах вже мали роботу, а 22% шукали її. Це також впливає на їхні майбутні плани. Рівень зайнятості українців зростав із часом перебування у країні.

    Втрата зв’язку з Україною

    “Результати опитування показують, що значна частина українських біженців втрачають або вже втратили зв’язок з Україною”, – коментує Антон Грушецький, заступник директора КМІС. Соціологи зазначають, що одним з маркерів збереження зв’язку з Україною є інтерес до новин та останніх подій у країні. У Німеччині, Польщі та Чехії 56% українських біженців отримують інформацію про Україну, 34% – не цікавляться нею, решта 11% сказали, що “важко відповісти”.

    Оптимістичний сценарій

    Опитування показали, що 50% українців, які зараз перебувають у Польщі, Німеччині та Чехії, ймовірно, повернуться додому. За даними УВКБ ООН, у січні-лютому 2024 року планували повернутися 65% біженців, наприкінці 2023 року – 77%. Головні фактори для повернення: робота критичної інфраструктури і безпека. Завершення війни не є першочерговим фактором. Проте дослідники визнають, що поки триває війна, будь-які оцінки повернення українців є дуже орієнтовними. Цифра 50% є швидше оптимістичним сценарієм, наголошують у КМІС.



    • інші новини