Гігантська парасолька, прив’язана до астероїда, може допомогти боротися зі зміною клімату, – вчені

    390

    Астроном Іштван Сапуді (István Szapudi) з Інституту астрономії Гавайського університету опублікував розрахунки, згідно з якими кліматичні зміни на Землі можна зупинити потенційно доступним способом. Для цього між Землею та Сонцем треба розмістити щось на зразок парасольки, наприклад, полотно з графену. Але особливість ідеї полягає в іншому. У якості якоря для парасольки вчений запропонував використовувати астероїд, припаркований у точці Лагранжа L 1.

    Ідея боротьби з глобальним потеплінням за допомогою поглинання частини сонячного світла не нова і, загалом, завжди лежала на поверхні. На щастя чи ні, влада провідних країн Землі не поспішає реалізовувати той чи інший проєкт. Наслідки погано прорахованих дій на цьому напрямі можуть накликати на наші голови інші проблеми, а ми і з поточними поки що не дуже впораємося.

    Головна ідея Іштвана Сапуді полягає в тому, що в космос не потрібно буде доставляти із Землі неймовірний тягар для утримання парасольки. Якір можна буде знайти в космосі, благо NASA вже знає про можливості ударного впливу на астероїди для зміни їхньої траєкторії. Достатньо буде знайти відповідний астероїд і направити його до точки Лагранжа L 1 між Землею та Сонцем. Розміщення астероїда в L 1 в якості противаги зменшить загальну масу корисного навантаження (власне екрану) до 35 тис. т. Вся конструкція разом з якорем важитиме 3,5 млн т. Але це приблизно в 100 разів легше, ніж якби парасолька вільно літала у просторі без прив’язі.

    Сьогодні з технічного погляду такий проєкт неможливий. Однак запропонована астрономом версія вже на крок ближче до реалізації, оскільки на кілька порядків знижує обмеження за масою корисного навантаження, що виводиться в космос. Прорив у виробництві графену та відносно невелика затіненість, яка потрібна для запобігання глобальному потеплінню (поглинання від 1 % до 2 % сонячного світла), можуть дати нам шанс пом’якшити наслідки зміни клімату, поки ми не отримаємо інший і надійніший засіб для вирішення цієї проблеми.



    • інші новини