У Швейцарії знайшли давній наконечник стріли з метеоритного заліза

    421

    Команда вчених наново досліджувала наконечник стріли, знайдений під час розкопок навколо Більського озера у Швейцарії. Виявилося, артефакт створений із метеорита, що впав на Землю кілька тисячоліть тому.

    Наконечник стріли вагою всього 2,9 грама та довжиною 39,3 міліметра знайшли у стародавньому поселенні, відомому під назвою Мерінген, яке існувало між 900 та 800 роками до нашої ери. На предметі виявили сліди клею — ймовірно отриманого з березового дьогтю. Отже, наконечник, швидше за все, кріпився до держака під час його використання.

    Найцікавішим відкриттям стало те, що сам наконечник виготовлений із метеоритного заліза. Такого висновку вчені дійшли, судячи з наявності ізотопів алюмінію-26, які асоціюються з позаземним походженням. Крім того, в наконечнику стріли ідентифікували специфічний сплав заліза та нікелю, що зустрічається лише у метеоритах.

    Поселення Мерінген розташовувалося неподалік місця падіння метеорита Тваннберг. Однак поглиблений аналіз допоміг виявити відмінності в концентрації нікелю та германію, що фактично виключило Тваннберг зі списку кандидатів у джерела походження наконечника стріли.

    Автори дослідження вивчили три великі метеорити, виявлені на території Європи, хімічний склад яких був подібний до складу наконечника стріли з Мерінгена, і припустили, що артефакт виготовили з метеориту Кааліярв (територія сучасної Естонії). Він упав приблизно між 1870 та 1440 роками до нашої ери.

    Відстань між Мерінгеном та місцем падіння метеорита — приблизно 1600 кілометрів — вказує на те, що метеоритне залізо не лише використовували у бронзовому столітті, а й активно ним торгували.



    • інші новини