Біологи з’ясували, коли та де з’явилися бджоли

    1622

    Порівняння геномів сучасних видів бджіл показало, що ці комахи виникли на заході стародавнього суперконтиненту Гондвана ще 120 мільйонів років тому до поділу Африки та Південної Америки.

    Сьогодні бджоли поширені на всіх континентах, крім Антарктиди. Це ключові запилювачі квіткових рослин, еволюційний успіх яких багато в чому пов’язаний саме з бджолами. Вченим з Університету штату Вашингтон вдалося реконструювати їхню історію і показати, що ці найважливіші комахи з’явилися ще в нижній крейді, разом із першими квітковими та багатьма динозаврами. Їхньою батьківщиною виявилася Західна Гондвана, яка тоді ще не розділилася на Африку і Південну Америку. Стаття про це опублікована в журналі Current Biology.

    У давнину суперконтинент Пангея об’єднував всю сушу Землі. Однак 180 мільйонів років тому він розколовся, утворивши Лавразію (включаючи сучасні Євразію та Північну Америку) та Гондвану . Пізніше дроблення продовжилося, і через 30 мільйонів років Гондвана розділилася на дві частини: східну (нині Австралія, Антарктида, Індостан і Мадагаскар) і західну (Південна Америка, Африка, Аравійський півострів). Західна Гондвана розкололася на частини близько 100 мільйонів років тому, і на той час у ній вже існували бджоли.

    Це вдалося показати, отримавши та порівнявши один з одним геноми 200 сучасних видів – представників усіх семи бджолиних родин. Крім того, вчені порівняли їх характеристики з даними для 185 видів копалин. За словами авторів роботи, це найбільш масштабне з подібних досліджень, і воно дозволило отримати найточніше на сьогодні філогенетичне бджолине дерево.

    Таким чином, з’ясувалося, що ці комахи диференціювалися від хижих ос, перейшовши до харчування квітковим нектаром, саме в Західній Гондвані, близько 120 мільйонів років тому. Коли стародавній континент розділився на частини, бджоли були поширені ними і лише пізніше заселили останки Східної Гондвани і Лавразії. На час вимирання динозаврів існували всі ключові групи бджіл.



    • інші новини