Вчені зафіксували температурний рекорд в Атлантиці

    288

    Липень 2023 року стане найспекотнішим місяцем в історії спостережень, але на цьому рекорди лише розпочинаються. Спочатку температура поверхні Середземного моря досягла найвищої позначки за період вимірювань — 28,71 градуса Цельсія. Тепер рекорд зареєстрували в Атлантичному океані, причому надзвичайно рано.

    Згідно з попередніми даними, опублікованими Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень США, середня температура поверхні води в північній частині Атлантичного океану в липні досягла 24,90 градуса Цельсія. Це найвища позначка за всю історію спостережень, повідомило агентство «Франс Прес» з посиланням на федеральне відомство. Попередній рекорд зафіксували у вересні 2022 року: тоді середня температура поверхні води Північної Атлантики становила 24,89 градуси.

    З березня Північна Атлантика починає прогріватися після зими. На початку вересня середня температура поверхні води сягає свого максимуму. Цього року вона загалом була вищою, ніж у попередні роки, і температурний рекорд побитий передчасно – у липні, коли до вересня залишається півтора місяці», – пояснив Сюнган Інь (Xungang Yin), фахівець із Національного центру екологічної інформації США .

    Хоча висновки вчених попередні, Сюнган Інь упевнений, що Національне управління океанічних та атмосферних досліджень США підтвердить їх протягом двох тижнів.

    «Температура Північної Атлантики у серпні продовжить зростати. Цілком імовірно, що новий рекорд – 24,90 градуса Цельсія, встановлений у липні, знову буде побитий», – зазначив Сюнган Інь.

    З іншого боку, у п’ятницю, 28 липня, у розмові з «Франс Прес» представники Європейської комісії розповіли, що їхні метеорологічні супутники зареєстрували середню липневу температуру поверхні води Північної Атлантики на рівні 24,70 градуси Цельсія — це нижче за вересневий показник 2022 року і нижче за величину, раніше заявлену Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень США, на 0,2 градуса Цельсія.

    Проте представники комісії зазначили, що хоча європейські та американські показники відрізняються, рекорд середньої температури поверхні води у північній частині Атлантичного океану «обов’язково буде побитий цього літа».



    • інші новини