Вчені поставили під сумнів гіпотезу про легендарне Лох-Неське чудовисько

    697

    Під час експедицій 2018-2019 років професор Нейл Геммель з Університету Отаго (Нова Зеландія) зібрав та проаналізував великий генетичний матеріал з озера Лох-Несс та порівняв його з ДНК із баз даних. У результаті з’ясувалося, що жодних доісторичних ящерів в озері немає, та й не було, а люди просто бачили гігантських вугрів Anguilla anguilla. Ця гіпотеза вважалася прийнятною досі.

    Тепер вчений Флоу Фоксон поставив під сумнів припущення Геммеля. Результати його роботи опубліковані в журналі JMIRx Bio.

    Фоксон використав дані про улови з озера Лох-Несс та інших прісноводних водойм у Європі та підрахував, що ймовірність виявлення вугра в озері Лох-Несс становить приблизно 1 до 50 000, тоді як шанс зустріти велику особину – від двох до десяти метрів – практично дорівнює нулю.

    “Всупереч поширеному уявленню, перетин фольклору та зоології піддається науковому аналізу і може надати цінну інформацію про антропозоологічні явища”, – зазначив Фоксон.

    Він пообіцяв продовжити шукати відповідь на питання, чим насправді могло бути лох-неське чудовисько із шотландського фольклору.



    • інші новини