Космічне агентство NASA показало житлові модулі для місій на Місяць і Марс

    483

    NASA повідомило подробиці про житлові модулі для місячних та марсіанських місій. Рішення для марсіанських місій забезпечуватимуть життєдіяльність астронавтів понад тисячу днів. Перший модуль, названий Surface Habitat (SH), є центральним у місячних місіях Artemis, оскільки стане основним місцем проживання астронавтів. SH буде здатний підтримувати 30-денні місії для двох осіб, а також розрахований на розміщення до чотирьох астронавтів на короткий час, наприклад, при зміні екіпажів.

    SH буде розміщено неподалік місця посадки місій Artemis. Очікується, що одночасно на Місяці працюватимуть чотири астронавти: двоє житимуть у SH, а двоє – у кораблі матеріально-технічного забезпечення. Транспортування між посадковою платформою та SH здійснюватиметься на місяцеході. NASA планує розвивати SH таким чином, щоб він міг підтримувати життєдіяльність чотирьох членів екіпажу протягом 60 днів, а також витримувати тривалі періоди бездіяльності модуля.

    Крім того, SH працюватиме як система життєзабезпечення місячного корабля. В цьому випадку місячний корабель буде пристиковуватися до SH і перекачувати на нього продукти життєдіяльності та конденсат. Внаслідок їх переробки вода та гази, здатні підтримувати життя астронавтів, надходитимуть назад на корабель. Крім цього, SH повинен буде витримувати тривалі періоди знаходження в тіні, які тривають понад сто діб.

    SH працюватиме спільно з базовим табором NASA Artemis Base Camp. У космічному агентстві позитивно оцінюють можливості програми Artemis щодо збільшення часу перебування та роботи астронавтів на Місяці. Для місії Artemis буде використано південний полюс Місяця, де світловий день триває до 200 діб, тоді як астронавтам Apollo доводилося задовольнятися 14 добами світлового дня на екваторі та повертатися на Землю до закінчення цього терміну.

    Все це допоможе NASA у підготовці до місій з дослідження Марса та дозволить моделювати марсіанські місії на Місяці, працюючи з новим модулем Mars Transit Habitat (MTH). На етапі тренувань екіпаж буде зв’язуватися з MTH безпосередньо або через орбітальну місячну космічну станцію “Місячна брама” (Lunar Gateway). Потім астронавти спускатимуться на поверхню Місяця і працюватимуть там, ніби вони працювали на Марсі. Після завершення роботи астронавти повертатимуться до MTH і здійснюватимуть зворотний шлях на Землю.

    Загалом деякі конструктивні особливості SH, такі як режим спокою, захист від пилу, вироблення та зберігання енергії будуть застосовуватися і в майбутніх місіях на Марсі. NASA також повідомило, що MHT буде перевозити чотири екіпажі протягом 1200 днів на Марс і назад. Зв’язок із екіпажем під час марсіанської місії буде ускладнений тривалими затримками до 24 хвилин. Також інженерам NASA доведеться вирішити проблеми, пов’язані з бездіяльністю житлових модулів на час відсутності астронавтів.

    Нові подробиці NASA щодо проєктів житлових модулів для астронавтів вселяють надію на подальше дослідження космосу. Розробка таких складних систем потребує колосальних зусиль, передових технологій та ресурсів, але результати варті всіх зусиль, адже вони наближають нас до найбільших досягнень людства — дослідження інших планет та глибокого розуміння Всесвіту.



    • інші новини