Марсохід Perseverance знайшов на поверхні Марса молекули органіки

    322

    Науковці NASA опублікували в журналі Nature роботу, в якій повідомили про виявлення марсоходом Perseverance органічних молекул на поверхні Червоної планети. Це ще не виявлення біологічного життя на Марсі, як ми знаємо його по Землі, але пристойний шанс рано чи пізно відкрити інопланетну біологію.

    Марсохід має два прилади для виявлення органіки на Марсі. Це PIXL («Планетарний інструмент для рентгенівської літохімії») і SHERLOC («Сканування середовищ за допомогою комбінаційного розсіювання та люмінесценції для органічних та хімічних речовин»). За допомогою приладу PIXL марсохід вже знаходив органічні молекули у марсіанських породах. Знахідка таких за допомогою ультрафіолетового романівського спектрометра SHERLOC підтверджує перше відкриття і є додатковим аргументом, що на Марсі в давнину могло існувати біологічне життя.

    На жаль, це відкриття не може бути однозначним підтвердженням існування життя Марсі. Органічні молекули у вигляді сполуки вуглецю та водню, наприклад, можуть виникати в ході природних реакцій речовин із неорганічної хімії. Більш точно відповісти на питання походження виявленої органіки вчені зможуть лише після того, як вивчать зразки за допомогою комплексу інструментів, що можливо тільки на Землі. Однак це станеться не раніше середини 30-х років, коли місія з доставки зразків марсіанських порід поверне їх (якщо зможе!) на Землю.

    Марсохід Perseverance досліджує на Марсі кратер Єзеро, який у давнину міг бути озером. Він вивчає осадові породи на місці передбачуваної дельти річки доісторичного Марса. На Землі в таких місцях за мільйони років утворюються характерні нашарування із відходів життєдіяльності мікробів. Якщо на Марсі було мікробне життя, то кратер Єзеро — це перспективне місце виявлення її слідів. Знахідки органічних молекул та їх прив’язка до пород, утворених 3-4 млрд років тому, певною мірою підтверджує вірність обраної стратегії. Але точного підтвердження цього доведеться почекати щонайменше 10 років.



    • інші новини