NASA відмовилося від запуску двох вже збудованих зондів Janus

    215

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) повідомило про припинення робіт над місією з відправлення двох космічних зондів Janus для вивчення подвійної системи астероїдів. Космічне агентство розпорядилося “підготувати космічний апарат до довгострокового зберігання”. Загалом на підготовку місії було витрачено $50 млн за бюджету $55 млн.

    Космічні зонди Janus планували відправити в космос на ракеті-носії SpaceX Falcon 9 як додаткове корисне навантаження разом з автоматичною міжпланетною станцією Psyche, призначеною для вивчення астероїда «Психея» діаметром 225 км, що знаходиться в поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера, що складається в основному із заліза та нікелю.

    Через проблеми із тестуванням програмного забезпечення станції Psyche космічне агентство було змушене відкласти її запуск більш ніж на рік. За цей час становище астероїдів, на які було націлено Janus, сильно змінилося. Вони надто відійшли від Сонця, щоб сонячні панелі зондів могли генерувати достатньо енергії для забезпечення їхньої працездатності.

    Ерік Янсон (Eric Ianson), заступник директора відділу планетарних досліджень NASA, повідомив ресурсу ArsTechnica, що агентство вивчило можливість використання Janus для альтернативних місій, але через обмеження у фінансуванні в найближчі кілька років було ухвалено рішення повністю заморозити проєкт.

    Розробка зондів Janus виконувалася у рамках програми Малих інноваційних планетарних дослідницьких місій (Small Innovative Missions for Planetary Exploration, SIMPLEx) NASA. Дві інші місії SIMPLEx, вибрані NASA одночасно з Janus, готуються до запуску. Зокрема, космічний апарат Lunar Trailblazer вирушить до Місяця разом із посадковим модулем від Intuitive Machines. У рамках другої місії EscaPADE два космічні зонди будуть відправлені на орбіту Марса для вивчення атмосфери та магнітосфери Червоної планети.



    • інші новини