У Віденському університеті виявили нового стародавнього родича людини

    90

    Антропологи з Віденського університету змогли встановити стать чотирьох особин південноафриканських плейстоценових гомінінів віком близько двох мільйонів років. Більше того, вони встановили, що це найстаріші генетичні дані родича людей. Препринт статті доступний на ресурсі bioRxiv.

    Гомінини – підродина сімейства гомінід (Hominidae), до якого відносять людину розумну (Homo sapiens), шимпанзе (Pan), горил (Gorilla), а також ряд вимерлих груп.

    У цій роботі вчені виконали мас-спектрометричний аналіз протеомів зубної емалі чотирьох особин Paranthropus robustus, які жили близько 2,8-1 мільйона років тому в Південній Африці. Автори довгий час не могли визначити Paranthropus robustus – це родич австралопітеків або все ж таки один з їх різновидів – деякі дослідження вказують на можливість міжвидового схрещування. Зазвичай відповідь на подібне питання дають дані ДНК-аналізу, проте вчені не мали придатних для аналізу зразків.

    Команда змогла використовувати зубну емаль, яка, ймовірно, належить різним P. robustus. Вченим вдалося визначити подібні амінокислотні профілі у всіх зразках без значної кількості стороннього матеріалу. Дві особини були ідентифіковані як самці, і дві як самки.

    Аналіз також показав, що чотири вивчені зразки Paranthropus ближче до Homo, ніж до будь-яких інших приматів: у них виявили 17 специфічних для гомінідів однонуклеотидних поліморфізмів, лише у двох з яких (COL17A1-636 та ENAM-137) алельний стан відрізнявся від людей сучасного типу, неандертальців та денісівців.



    • інші новини