Китайський стартап LandSpace випередив SpaceX, здійснивши перший у світі успішний запуск метанової ракети

    475

    Приватна китайська аерокосмічна компанія LandSpace виграла глобальні перегони з побудови працездатної технології ракет на метано-кисневому паливі. Ракета Чжуцюе-2 (Zhuque-2) успішно виведена в космос із космодрому у пустелі Гобі.

    Модель успішно вивела тестовий вантаж на сонячно-синхронну орбіту — це перше у світі досягнення такого рівня для ракет на метані та рідкому кисні. Раніше цього року було здійснено невдалі спроби запуску двох ракет на метані — американських Terran 1 компанії Relativity Space та Starship компанії SpaceX. Відомо, що 14 грудня минулого року LandSpace вже пробувала здійснити запуск, але він теж завершився невдачею, за даними Bloomberg – через збій у додатковому двигуні другого ступеня.

    Тим часом світова космонавтика робить ставку саме на метанові технології через їхню потенційно високу продуктивність і низьку вартість. Крім того, такі варіанти оптимально підходять для багаторазового використання через низьку токсичність палива. Успішний запуск Чжуцюе-2 є черговим досягненням приватних китайських аерокосмічних компаній, у квітні цього року успішно реалізований проект Таньлун-2 китайської Space Pioneer.

    Чжуцюе-2 є двоступінчастою ракетою на рідкому паливі з незалежно розробленими двигунами. Висота ракети становить 49,5 м-коду, діаметр — 3,35 м-коду, на низьку навколоземну орбіту вона зможе вивести 6 т, або 4 т — на сонячно-синхронну.

    Рідинний метановий двигун першого ступеня Tianque-12 (TQ-12) забезпечує тягу 268 т, другий ступінь використовує двигуни Tianque-12 та Tianque-11, останній має допоміжне значення для коригування напрямку та швидкості. Розробка TQ-12 розпочалася ще у липні 2019 року, на створення працездатного варіанту знадобилося чотири роки.



    • інші новини