Вчені розкрили столітню таємницю «Кривавого водоспаду» в Антарктиді

    11699

    Під час сумнозвісної експедиції Terra Nova до Антарктиди в 1911 році британський геолог Томас Гріффіт Тейлор зробив загадкове відкриття біля скелястого підніжжя льодовика, який тепер носить його ім’я: водоспад із того, що було схоже на кров.

    Більше століття дослідники ламають голову над загадковою криваво-червоною рідиною, яка просочується з льодовика в Антарктиді. Це дивне місце, де льодовик ніби «витікає кров’ю», прозвали «Кровавим водоспадом».

    Дослідники з Університету Джонса Хопкінса в США заявили, що їм нарешті вдалося розгадати загадку льодовика. Вчені зібрали зразки червоної рідини та вивчили їх, використовуючи вузькоспеціалізований електронний мікроскоп.

    За словами співавтора дослідження Кена Ліві, він помітив крихітні наносфери, багаті на залізо. Також вони містили багато інших елементів, у тому числі кремній, кальцій, алюміній та натрій. Ці крихітні наносфери, на відміну мінералів, немають кристалічної структури й у 100 разів менше червоних кров’яних тілець.

    Крім того, фахівці проаналізували причини того, що вода не випливає із льоду постійно. Виявилося, що наявність солі в розчині значно знижує температуру замерзання і викликає виділення тепла. Це призводить до підвищення температури навколишнього льоду, що дозволяє солоній воді періодично досягати поверхні так званої льодової мови та утворювати криваві водоспади.



    • інші новини