Учені довели, що люди можуть чути тишу

    326

    Психологи з американського Університету Джонса Хопкінса заявили, що люди насправді можуть почути тишу. Результати своїх досліджень вони опублікували у журналі PNAS.

    Як докази дослідницька група наводить результати серії експериментів зі слуховими ілюзіями. За словами вчених, слухові ілюзії працюють аналогічно оптичним – у результаті своєї роботи людський мозок може сприймати звуки, яких насправді немає.

    У своєму експерименті дослідники використовували відому слухову ілюзію – один довгий звуковий сигнал може здатися людині довшою, ніж два короткі послідовні звуки з такою самою загальною довгою. В експерименті взяли участь 1000 піддослідних – у цій слуховій ілюзії звукові сигнали були замінені на один довгий і два короткі періоди повної тиші. А між періодами тиші піддослідним включали справжні звуки вулиць, ресторанів, залізничних вокзалів.

    Як показало дослідження, результати виявилися такими ж, як при звичайній слуховій ілюзії – учасникам експерименту здавалося, що довгий тимчасовий відрізок тиші тривав довше, ніж два короткі.

    «Є принаймні одна річ, яку ми чуємо та яка не є звуком – тиша. Тобто ті ж види ілюзій, які раніше вважали унікальними для слухової обробки звуків, властиві нам і у випадку з тишею: ми справді чуємо відсутність звуку», – йдеться у повідомленні.

    Раніше учені з’ясували, за якої температури людство зможе вижити. Так, температури між 40°C і 50°C є верхньою критичною межею для людини.

     



    • інші новини