Археологи знайшли нові геогліфи Наскі за допомогою штучного інтелекту

    305

    Японські вчені виявили нові геогліфи Наскі у перуанській пампі Наска. Вони зображають гуманоїдну фігуру, пару ніг, рибу та птицю. Про це повідомляє Science Direct.

    З 2004 року археологи з Університету Ямагата під керівництвом професора Макато Сакаї вивчали поширення геогліфів. Для аналізу великої території Наска Пампа, що охоплює понад 390 квадратних км, вони користувалися супутниковими зображеннями, аерофотозйомками, бортовим скануванням LiDAR та фотографіями з безпілотників.

    Дослідники протягом 10-річного періоду знайшли в пустелі 142 нових малюнки, які ідентифікували за допомогою аерофотозйомки та зйомки на місці. Після цього вони скористалися машинним навчанням, щоб шукати дані, втрачені у попередніх дослідженнях.

    Для створення ретельної зйомки на території вчені в 2016 році скористалися аерофотозйомкою з наземною роздільною здатністю 0,1 м на піксель. Через якийсь час вони визначили багато геогліфів.

    Однак цей процес займає величезну кількість часу, тому експерти для прискорення аналізу зображень звернулися до глибокого навчання ІІ. Це допомогло їм відкрити чотири нові геогліфи Наска.

    Вони зображають гуманоїдну фігуру, пару ніг, рибу та птицю. Гуманоїдний геогліф завдовжки 5 метрів тримає палицю у правій руці. Довжина геогліфу риби з широко відкритим ротом становить 19 метрів, геогліфа птиці – 17 метрів, а пара ніг – 78 метрів.

    «Ми розробили конвеєр глибокого навчання, який вирішує проблеми, які часто виникають у задачі виявлення об’єктів археологічних зображень», – сказано в дослідженні.

    Вчені стверджують, що їхній метод допомагає виявляти раніше недосяжні об’єкти. Також вони вважають, що це прискорює процес дослідження запровадженням нової парадигми, що поєднує у собі польові дослідження та ІІ.



    • інші новини