У серці нашої галактики виявлено сотні загадкових структур

    526

    Наша галактика, як і весь Всесвіт, сповнена речами, про які ми поки що навіть не здогадуємося. Ці речі та явища розкриваються у міру вдосконалення інструментів спостереження за космосом, що показало роботу нового радіотелескопа MeerKAT в ПАР. 200-годинний цикл спостереження виявив у центрі нашої галактики тисячі ниткоподібних структур, про які вчені раніше навіть не підозрювали.

    Слід сказати, що перші ниткоподібні структури в центрі Чумацького Шляху виявлено понад 40 років тому. Астроном Фархад Юсеф-Заде (Farhad Yusef-Zadeh) із Північно-Західного університету в штаті Іллінойс все життя присвятив вивченню цього явища. Перші виявлені нитки були релятивістськими – це були розігнані до світлової швидкості потоки електронів. Нитки довжиною до 150 світлових років розташовувалися паралельно одна до одної і перпендикулярно до площини нашої галактики, за що їх прозвали «струнами арфи». Передбачається, що “струни” – це побудовані по силових лініях магнітного поля потоки частинок, добре видимі в радіодіапазоні і, швидше за все, вони пов’язані з діяльністю надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху (Стрілець А*, Sgr A*).

    Нове спостереження за допомогою радіотелескопа MeerKAT відкрило щось схоже і при цьому інше – тисячі коротких ниток довжиною від 5 до 10 світлових років, які розташовані паралельно до площини нашої галактики і радіально розходяться з її центру. Вчені витратили більше року картування цих об’єктів, із зазначенням точних довжин і кутів розбіжності. Передбачається, що ці нитки є результатом діяльності чорної діри Стрілець А*. Точніше, такої події, що відбулася з дірою близько 6 млн років тому. Це могло бути одночасне падіння множини речовини на чорну діру і, як наслідок, різке зростання активності в акреційному диску з викидом енергії.

    «Було несподіванкою раптово виявити нову популяцію структур, які, здається, вказують у напрямі чорної діри, — сказав Юсеф-Заде. — Я був приголомшений, коли це побачив. Нам довелося виконати велику роботу, щоб встановити, що ми не обманюємо себе. І ми виявили, що ці нитки не випадкові, а, схоже, пов’язані із закінченням нашої чорної діри. Вивчаючи їх, ми могли б дізнатися більше про обертання чорної діри та орієнтацію акреційного диска. Приємно, коли знаходиш лад серед хаотичного поля ядра нашої галактики».



    • інші новини