Телескоп Вебба виявив у космосі гігантський водяний шлейф

    345

    Вчені Південно-Західного науково-дослідного інституту повідомили про спостереження гігантського шлейфу водяної пари завдовжки близько 10 тисяч кілометрів, що вивергався з поверхні Енцеладу, супутника Сатурна. Спостереження було проведено за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба. Про це повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature Astronomy. Коротко про відкриття розповідається у прес-релізі на сайті Phys.org.

    Відомо, що на Енцеладі існує підповерхневий океан рідкої води, доказ наявності якого були спочатку отримані зондом «Кассіні», що проаналізував зразки крижаних зерен і водяної пари, що вириваються в космос із тріщин на крижаній поверхні супутника. Нові дані були отримані спектрографом близького інфрачервоного діапазону на борту телескопа Вебба.

    Під час одного оберту Енцеладу навколо Сатурна, що займає 33 години, супутник викидає воду, яка розподіляється по щільному Е-кільцю газового гіганта, утворюючи тор. Виявлений шлейф тягнеться більш ніж на 20 діаметрів самого Енцеладу. Приблизно 30 відсотків викинутої води залишається в «кільватері» супутника, а 70 відсотків випаровується в простір системи планети.

    Вчені планують проаналізувати воду в шлейфі щодо наявності маркерів існування життя, таких як органічні речовини і перекис водню. Телескоп Вебба здатний надати дослідникам дані з високим ставленням сигнал/шум, яке у 10 разів більше, ніж під час першого циклу роботи, що дає вченим найкращу можливість для пошуку слідів життєдіяльності в підлідному океані супутника.



    • інші новини