Китайські вчені запалили “штучне сонце” майже на 7 хвилин – це новий рекорд (відео)

    91

    Китайські джерела повідомляють, що експериментальний китайський термоядерний реактор Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST, токамак HT-7U), розташований у місті Хефей провінції Аньхой, встановив новий світовий рекорд тривалості підтримки високотемпературної плазми. В одному циклі реактор працював безперервно 403 с, побивши свій попередній рекорд у 101 с.

    На жаль, це вся офіційна інформація, яка є про цю подію. Джерела не розкривають, у якому режимі працював реактор і до якої температури була розігріта плазма і, що важливо, про яку плазму йдеться — про електронну чи іонну, що теж є принциповим.

    Якщо взяти за основу порівняння з попереднім експериментом, може йтися про розігрів у плазмі електронів до температури 120 млн °C. Для запуску термоядерної реакції синтезу в реакторі необхідно розігріти в плазмі не електрони, а іони — до температури понад 100 млн °C, а вони важчі за електрони і на їх розігрів потрібно чи не вдвічі більше енергії. Тому до появи нової інформації вважатимемо, що EAST встановив рекорд з утримання протягом 403 секунд плазми з температурою електронів у джгуті на рівні 120 млн. °C.

    Раніше EAST також зміг здивувати експериментом із утриманням розігрітої до 70 млн °C електронної плазми протягом 17 хв та 36 с (1056 с). Також він зміг утримати 20 с розігріту до 160 млн °C електронну плазму. Рекорд з розігріву іонної плазми поки що належить Південній Кореї – реактору KSTAR, який 30 секунд утримував у джгуті плазми іони, розігріті до 100 млн °C.

    Що важливо, хоча китайці не запустили в себе такий масштабний проєкт термоядерного реактора, як ИТЕР (хоча вони беруть участь у ньому), у них вже загалом готовий проєкт 2-ГВт термоядерної електростанції CFETR (China Fusion Engineering Test Reactor ).

    Електростанція CFETR має розпочати роботу у 2035 році або близько того, в той час як аналогічний європейський проект DEMO ледве наблизиться до завершення проєктування. Тим самим Китай збирається першим у світі поставити собі на службу «штучне сонце», що дуже амбітно.



    • інші новини