У NASA показали, що залишається від зірки після її вибуху

    789

    Хоча величезний корабель Starship компанії SpaceX вже повністю зібраний, встановлений і чекає свого часу на базі Starbase у Техасі, поки старт так і не відбувся. Якщо все піде за планом, перший орбітальний тестовий політ може відбутися до кінця наступного тижня.

    Компанія давно готується до знакового польоту, а останнім часом підготовка прискорилася. Минулого тижня прототип корабля Ship 24 встановили на перший щабель Booster 7 на стартовому майданчику, але старт, за деякими даними, планувався на 10, 11 або 12 квітня, схоже, поки не відбудеться.

    Проте в понеділок глава компанії Ілон Маск (Elon Musk) заявив у Twitter, що Starship, ймовірно, полетить ближче до кінця третього тижня квітня. Точної дати мільярдер не назвав, але, за деякими даними, корабель може вирушити до космосу 20 числа поточного місяця. Відомо, що компанія все ще очікує ліцензію на запуск від Федерального авіаційного управління США.

    SpaceX розробляла Starship для доставки вантажів та людей на Місяць та Марс, а також у далекий космос. Передбачається, що всі елементи корабля будуть багаторазового використання, а Ілон Маск упевнений, що він дозволить здійснити революцію у космічних польотах.

    Перший ступінь Super Heavy працюватиме на 33 двигунах Raptor, а власне Starship отримає шість таких двигунів. Тяга корабля становитиме майже 7,5 тис. тонн при старті, йдеться про найпотужнішу ракету в історії. Поки що рекорд утримує ракета Space Launch System (SLS) американського агентства NASA, що забезпечує близько 4 тис. тонн тяги при старті. Остання вже дебютувала у листопаді 2022 року під час місії Artemis I.



    • інші новини