В Австралії створили недорогу батарею з енергоємністю вчетверо більшою, ніж у літієвої

    6900

    Група вчених зі школи хімічної та біомолекулярної інженерії Університету Сіднея розробила недорогу акумуляторну батарею, яка дозволить значно знизити вартість переходу до безвуглецевої економіки. Запропонований вченими акумулятор має вчетверо більшу енергоємність, ніж літієвий. Прототип батареї пройшов всебічні випробування та готовий до подальших покращень характеристик.

    Група під керівництвом професора Шеньлун Чжао (Shenlong Zhao) взялася поліпшити натрієво-сірчані акумулятори (Na-S). Такі акумулятори відомі понад півстоліття, але вони так і не потрапили до електромобілів. Давним-давно вважалося, що в основі масових електромобілів лежатимуть натрієво-сірчані накопичувачі енергії. Сировина для них коштує копійки, відносно висока надійність, як і потужність, що віддається — це нівелювало мінуси у вигляді порівняно низької енергоємності та обмеженої кількості робочих циклів.

    Австралійські вчені поставили перед собою завдання збільшити енергоємність натрієво-сірчаних акумуляторів і досягли своєї мети. Принаймні, прототипи Na-S-акумуляторів порівняно невеликої ємності виявилися за цим параметром у чотири рази кращими за звичайні літієві акумулятори. Інакше кажучи, на одиницю об’єму батареї вони запасали вчетверо більше енергії.

    Водночас варто сказати, що розробка над’ємних натрієво-сірчаних акумуляторів велася із прицілом на стаціонарні об’єкти зберігання електричної енергії. Це не електромобілі, що входять у моду, але не менш важливі елементи програми переходу до декарбонізації економіки. Австралія, до речі, кілька років тому показала світові приклад, першою створивши парк буферних батарей на основі акумуляторних блоків компанії Tesla.

    Науковці мають намір довести розробку перспективних Na-S-акумуляторів до комерційної стадії.

    Джерело: ScienceDaily



    • інші новини