Китай розробляє технологію боротьби з космічним сміттям

    96


    Кількість сміття на орбіті Землі продовжує збільшуватися зі зростанням кількості запусків ракет і космічної діяльності людей. Інженери та вчені розмірковують над вирішенням цієї проблеми.

    Глава Шанхайської академії космічних технологій Лі Іде вважає, що з проблемою космічного сміття допоможе впоратися орбітальне вітрило. Новий пристрій розміром приблизно з долоню дорослої людини з тонкої плівки, товщина якої не перевищує однієї десятої діаметра волосся, здатна розгортатися і займати площу 25 квадратних метрів. Вітрило здатне розвернутися автоматично, уповільнити частину ракети, яку слід утилізувати після виконання нею своїх завдань, і прискорити її спуск в атмосферу Землі, де вона згорить.

    Вчені вже випробували технологію у космічних польотах. Останній приклад — запуск ракети-носія «Чанчжен-2Д» на південному заході Китаю 23 червня, яка вивела на орбіту три супутники. Парус, що спускається з орбіти, прикріплений до ракети, розкрився через три дні.


    На відміну від інших методів видалення космічного сміття, таких як роботизовані руки, троси та мережі, орбітальний апарат, оснащений технологією вітрила, може зменшити обсяг космічного сміття без додаткової витрати палива. Вчений зазначив, що для його роботи потрібна лише невелика кількість електроенергії.

    Джерело: spacechina.com



    • інші новини