Телескоп James Webb визначив склад атмосфери далекої екзопланети

    129

    Крім водної пари та вуглекислого газу, в атмосфері газового гіганта WASP-39b помічені натрій, калій та сірка. Такий незвичайний склад може свідчити про серію злиття та поглинання, які пережила екзопланета в минулому.

    Екзопланета WASP-39b знаходиться на відстані лише 700 світлових років. Це газовий гігант, розташований дуже близько до материнської зірки. Її світло на шляху до нас проходить крізь атмосферу планети та частково поглинається. Через війну спектр цього випромінювання дозволяє визначити хімічний склад атмосфери WASP-39b. Раніше в ньому вже виявляли і водну пару, і вуглекислий газ.

    Нові спостереження космічного телескопа James Webb допомогли помітити й інші гази, здебільшого досить токсичні для життя земного типу. Про ці знахідки повідомляється в прес-релізі Європейського космічного агентства (ESA). Подробиці наведено в цілій серії статей, опублікованих в онлайн-бібліотеці препринтів arXiv.

    Розміри WASP-39b можна порівняти з розмірами Юпітера, маса – з Сатурном. Однак він обертається приблизно так само близько до своєї зірки, як Меркурій — до Сонця, здійснюючи повний оборот по орбіті всього за 4,1 доби. В результаті WASP-39b сильно нагрівається: температура там сягає 900 °С. Все це у поєднанні з порівняно близькою відстанню до самої зірки робить цю екзопланету дуже зручним об’єктом для спостережень та вивчення атмосфери.

    Новий космічний телескоп James Webb спостерігав за WASP-39b. Лінії поглинання у її спектрі вказали на присутність діоксиду сірки. Цей газ уперше виявлено в атмосфері екзопланети. Більше того, він утворюється під час фотохімічних реакцій під дією випромінювання зірки, подібно до того, як озон з’являється у верхніх шарах земної атмосфери. До того ж, це перше спостереження таких фотохімічних процесів в атмосфері планети за межами Сонячної системи.

    Крім того, на WASP-39b помітили присутність водної пари та вуглекислого газу, натрію та калію. А ось звичайних моноксиду вуглецю, метану та сірководню телескоп не розгледів. Якщо вони є на далекій планеті, то лише в вкрай малих кількостях. На думку вчених, такий склад може свідчити про досить бурхливу передісторію WASP-39b.

    “Порівняно великий вміст сірки щодо водню показує, що планета пережила безліч злиттів з планетезімалями (“зародками” планет. – Прим. ред.), які доставили ці речовини в атмосферу”, – пояснив один з учасників дослідження Казумас Оно (Kazumasa Ohno).

    Джерело: esawebb.org



    • інші новини