Корабель NASA Orion надіслав свіжі знімки Місяця та Землі

    262

    Космічний корабель Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США успішно обігнув Місяць, подолавши важливу віху в багатоденній місії Artemis 1, в рамках якої готується ґрунт для майбутньої висадки астронавтів на поверхню супутника Землі. Під час недавнього маневру корабля було зроблено кілька вражаючих знімків, на яких зафіксовано Місяць та Земля.

    У NASA зазначили, що політ корабля Orion відбувається у штатному режимі і серйозних проблем у реалізації місії Artemis 1 поки що не виникало. Опубліковані знімки були зроблені під час коригування траєкторії польоту Orion, коли маршовий двигун корабля увімкнувся на 2,5 хвилини. У цей час космічний корабель знаходився в області зворотного боку Місяця, якого не видно із Землі, тому зв’язок із наземним центром управління був відсутній протягом 34 хвилин.

    Наступний маневр Orion заплановано на 25 листопада, внаслідок чого корабель вийде на далеку орбіту навколо Місяця. Представник NASA пообіцяв надалі публікувати більше фотографій, як тільки нові знімки надійдуть від космічного апарату, і їхню публікацію схвалить керівництво відомства.

    Цікаво, що 5 грудня Orion ще раз зблизиться з Місяцем під час маневру, який буде здійснено для повернення на Землю. Очікується, що в цей період корабель пролетить над областю, де у минулому столітті проводилася висадка астронавтів у рамках програми Аполлон.

    Місія Artemis 1 призначена для перевірки надійності систем космічного корабля Orion. Якщо вона буде визнана успішною, то в рамках місії Artemis 2 у політ навколо Місяця у 2024 році вирушить екіпаж астронавтів. У разі успіху і цієї місії у 2025 році NASA планує висадити на поверхню Місяця екіпаж астронавтів у ході проведення місії Artemis 3. Це буде перша подібна висадка з часів реалізації останньої місії «Аполлон» у 1972 році.

    Хоча нинішній політ корабля Orion проходить в автоматичному режимі, всередині корабля знаходяться три манекени, до яких підключено різноманітні датчики, призначені для фіксації температури, рівня впливу радіації та інших факторів. У оснащенні корабля також є голосовий помічник Callisto, розроблений компанією Amazon у співпраці з Lockheed Martin і Cisco. У майбутніх пілотованих місіях голосовий помічник стане одним із інструментів взаємодії між екіпажем та наземним центром управління.

    Цьогорічна місія Artemis 1 триватиме до 11 грудня. На завершальному етапі Orion має увійти в атмосферу Землі та приводнитися біля берегів США у Тихому океані.

    Джерело: geekwire.com



    • інші новини