Разом із місячним кораблем Orion у космос вирушили 10 кубсатів, але не всі вони вийшли на зв’язок

    44

    Космічний корабель Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США Orion продовжує політ у рамках місії Artemis 1. Учора він максимально зблизився з Місяцем, пролетівши на відстані 130 км від її поверхні і почав віддалятися від супутника, щоб вийти на задану орбіту. За час польоту Orion також розгорнув 10 мініатюрних супутників (кубсатів), з яких поки що не всі перейшли в робочий стан – у деяких виникли труднощі.

    Для доставки корабля Orion у космічний простір використовувалася гігантська ракета Space Launch System, а сам пуск спочатку мав відбутися ще у серпні. У вересні ракета SLS з кораблем Orion відкочувалась у складальний ангар для усунення технічних несправностей та захисту космічної системи від урагану, який вирував у районі космодрому на той час. За даними NASA, під час перебування ракети в ангарі було перезаряджено батареї деяких кубсатів. Однак повторно зарядити батареї на всіх мініатюрних супутниках не вдалося через особливості їх конструкції. Кубсати довелося б демонтувати, що позначилося б на термінах запуску ракети.

    На яких супутниках були перезаряджені батареї, відомство не уточнило. На даний момент відомо, що апарати ArgoMoon, BioSentinel, EQUULEUS, LunarH-Map і OMOTENASHI знаходяться в робочому стані, хоча останній із перелічених має деякі труднощі зі зв’язком. Команда OMOTENASHI спробує сьогодні здійснити посадку мініатюрного апарату на поверхню Місяця.

    У цей же час апарат ArgoMoon вже почав надсилати знімки Місяця та Землі, деякі з яких дослідники публікують у своєму акаунті на Twitter. Супутники EQUULEUS і LunarH-Map вийшли на зв’язок і рухалися відповідно до заданого плану, в рамках якого вони мають здійснити обліт навколо Місяця. Супутник IceCube також успішно розгорнуть і незабаром він розпочне виконання місії, в рамках якої за допомогою інфрачервоного спектрометра шукатиме лід на Місяці. Апарат CuSP, призначений для випромінювання Сонця, також працює у штатному режимі.

    Однак інші кубсати зазнають труднощів і не виходять на зв’язок із Землею з моменту запуску. Інформація про стан супутника LunIR не оновлюється після запуску. Апарат NEA Scout не виходить на зв’язок з моменту запуску і інженери NASA працюють над тим, щоб перевести його в робочий стан. Досі зв’язок також не вдалося встановити з кубсатом Team Miles.

    Джерело: Space



    • інші новини