Вчені виявили дивну зміну активності «потенційно небезпечного» астероїда Фаетон

    1345

    Японське аерокосмічне агентство JAXA має намір відправити до відносно близького до Землі астроїду Фаетон дослідницьку місію DESTINY+ у 2024 році. Зонд агентства має пролетіти повз небесне тіло в 2028 році, тому «потенційно небезпечний» сусід нашої планети спостерігається незадовго до старту місії особливо уважно. Несподівано з’ясувалося, що він почав збільшувати швидкість обертання.

    Період обертання Фаетона скорочується на 4 мс щорічно, і навіть такі невеликі зміни можуть вплинути на результати спостережень DESTINY+. Знаючи точну швидкість обертання, можна прогнозувати положення астероїда щодо зонду, що пролітає, це дозволить команді астрономів більш точно планувати спостереження.

    Швидкість обертання астероїдів змінюється досить рідко — поки що це лише 11 небесне тіло такого типу, що змінило раніше зареєстровані показники. Крім того, це найбільше з подібних тіл із середнім діаметром близько 5,4 км.

    Використовуючи дані спостережень з 1989 до 2021 року, дослідник Шон Маршалл (Sean Marshall) з обсерваторії Аресібо в Пуерто-Ріко створив модель, що дозволила визначити форму Фаетона ще до старту місії DESTINY+. Проте з’ясувалося, що прогнози не відповідають реальним даним. Якщо відповідно до моделі яскравість астероїда мала бути особливо високою в конкретний час, то спостерігалася максимальна яскравість у зовсім інший момент. Вчений припустив, що такі розбіжності теорії з практикою можуть пояснюватись зміною швидкості обертання астероїда, що відбулося до спостережень 2021 року. Не виключено, що це пов’язано із взаємодією з якоюсь кометою у грудні 2020 року.

    Згідно з розрахунками Маршалла, оптимальна модель тепер передбачає збільшення швидкості обертання – період обертання Фаетона збільшився на 4 мс на рік. Для майбутньої місії нові розрахунки дозволять точно прогнозувати положення астероїда на момент прольоту зонда повз нього і те, які саме його частини висвітлюватимуться Сонцем у ці моменти.

    Вчені продовжують досліджувати Фаетон, а DESTINY+ допоможе JAXA у цих дослідженнях. Втім, уже зараз відомо, що Фаетон досить великий і близький до Землі, щоб вчені оголосили його «потенційно небезпечним» — але безпосередньої загрози планеті в найближчому майбутньому він не становить.

    Джерело: Space



    • інші новини