NASA повідомило про проблему в роботі найчутливішого приладу телескопа Джеймс Вебб

    244

    NASA опублікувало повідомлення, в якому йдеться про виникнення проблем у роботі такого наукового приладу телескопа Джеймс Вебб, як камера середнього інфрачервоного діапазону (MIRI). Це найчутливіший пристрій космічного телескопа, який єдиний на борту охолоджується примусово.

    Під час підготовки до спостережень 24 серпня колесо з фільтрами камери MIRI «зазнало підвищеного тертя». Для пошуку шляхів усунення аномалії NASA 6 вересня скликала наукова рада. Сама камера та інші наукові пристрої телескопа, а також його бортове обладнання працюють нормально.

    Щодо проблемного вузла, то це колесо з набором фільтрів. Залежно від вибору фільтра світло, що проходить в поле зору спектрометра MRS і камери MIRI (обидва прилади знаходяться в одному оптичному каналі) фільтрується по довжинах хвиль від коротких до довгих. Проблема відзначена на спектрографі, тоді як камера працює без відхилень. Спектрометр дозволяє дізнатися про об’єкти в полі зору такі деталі, як хімічний склад і дозволяє зробити висновок про низку фізичних явищ, що спостерігаються. Наприклад, спектроскопія середнього дозволу (MRS) дає можливість шукати ознак життя в атмосферах екзопланет.

    Вузол MIRI, в який входить спектрометр і колесо з фільтрами, примусово охолоджується до 7 К, що всього на кілька градусів вище за температуру, до якої можна охолоджувати матерію. Завдяки цьому вузлу телескоп «Джеймс Вебб» став значно чутливішим і отримує різкіші зображення далеких об’єктів. Сподіватимемося, що фахівці NASA розроблять алгоритм найкращого використання приладу в умовах, що склалися.

    Також нагадаємо, що телескоп отримав пошкодження одного із сегментів головного дзеркала від влучення мікрометеориту. Цілком компенсувати пошкодження не вдалося, хоча воно не є критичним. Але якщо відмовить вузол фільтрів MIRI, ми втратимо безліч революційних наукових відкриттів. Вузли телескопа не підлягають ремонту. Він знаходиться на відстані 1,5 млн км від Землі. Сучасних засобів доставки космонавтів на такі відстані не існує.

    Джерело: NASA



    • інші новини