Космічний телескоп «Хаббл» відобразив незвичайне кульове зоряне скупчення Ruprecht 106

    345

    Космічний телескоп «Хаббл» продовжує робити вражаючі знімки різних об’єктів Всесвіту. Цього разу команда астрономів, що працює з телескопом, отримала зображення кульового зоряного скупчення Ruprecht 106, що знаходиться в нашій галактиці Чумацький Шлях.

    За даними вчених, більшість зірок згаданого кульового скупчення з’явилася приблизно в той самий час. Зазначається, що у цьому утворенні присутні зірки, які мають унікальний хімічний склад, за рахунок чого вони значною мірою відрізняються одна від одної. Астрономи припускають, що такі зірки утворилися пізніше з газу та пилу, що залишилися після утворення зірок першого покоління.

    Рідкісні кульові зоряні скупчення, в яких велика кількість зірок пов’язана гравітацією, що обертаються навколо галактичного центру як супутник, найчастіше позбавлені таких особливостей. Зазвичай вони заносяться до каталогу як однополюсні скупчення, у яких ніколи не формувалися зірки другого чи третього покоління. Вчені сподіваються, що більш детальне дослідження Ruprecht 106 допоможе виявити причини того, чому в цьому скупченні присутні зірки з хімічним складом, що відрізняється.

    Що стосується самого скупчення Ruprecht 106, то воно також відоме як C 1235-509. Кульове скупчення знаходиться в нашій галактиці Чумацький шлях на відстані близько 69,1 тис. світлових років від Землі в сузір’ї Центавра. Його вперше виявив чеський астроном Ярослав Рупрехт (Jaroslav Ruprecht) у 1961 році.

    Джерело: space.com



    • інші новини