У США успішно протестували пересадку свинячої нирки людині

    110

    Трансплантація органу тварини з генно-модифікованими тканинами не викликала негайного відторгнення.

    Команда лікарів з медичного центру NYU Langone Health в Нью-Йорку вперше провела трансплантацію людині свинячої нирки, що не завершилася негайним відторгненням органу. Про це 20 жовтня повідомило агентство Reuters.

    Зазначається, що такого результату вдалося досягти завдяки генній інженерії: вчені змінили гени свині таким чином, що її тканини більше не містили молекулу, яка викликає негайне відторгнення.

    Дослідники десятиліттями працювали над можливістю використання органів тварин для трансплантації, однак не могли знайти спосіб для запобігання негайному відторгненню людським тілом.

    Команда Монтгомері припустила, що відключення гена свині, що відповідає за вироблення олігосахаридів під назвою альфа-гал, запобіжить проблемі.

    Реципієнтом виявилася пацієнтка з мертвим мозком і ознаками ниркової дисфункції. До того, як відключити жінку від системи життєзабезпечення, її сім’я погодилася на експеримент.

    Протягом трьох днів нова нирка була прикріплена до кровоносних судин поза тілом. Це дозволило медикам спостерігати за пересадженим органом і тестувати його функції.

    Керівник дослідження, хірург-трансплантолог доктор Роберт Монтгомері заявив, що пересаджена нирка працювала “цілком нормально”. За його словами, аномальний рівень креатиніну у пацієнта (індикатор поганої роботи нирок) повернувся до норми після трансплантації.

    Монтгомері наголосив, що експеримент “повинен прокласти шлях до випробувань на пацієнтах з термінальною нирковою недостатністю”. Метод пересадки органів тварин може стати короткостроковим рішенням для хворих в критичному стані, поки вони очікують на людську нирку.

    За даними United Network for Organ Sharing, в США майже 90 тисяч людей в очікуванні трансплантації нирки. Час очікування пересадки в середньому триває від трьох до п’яти років.



    • інші новини