Планети-«ізгої» виявилися придатні для життя

    538

    Більшість планет обертаються навколо зірок. Але кілька років тому вчені дізналися про існування так званих планет «ізгоїв» – вони не прив’язані гравітаційно ні до одної зірки і переміщаються самі по собі в космічному просторі, повідомляє Advances in Space Research.

    Нове дослідження, проведене американськими вченими, показало – такі планети теоретично можуть бути заселені. Оскільки їх не зігріває світло зірок, поверхня повинна бути покрита товстим шаром льоду.

    На думку авторів наукової роботи, під цим шаром можуть ховатися порожнини з рідкою водою. Льодовики захищають ці внутрішні океани від холоду міжзоряного простору, а гаряче ядро ​​планети підтримує стабільну температуру.

    Планет «ізгоїв» може бути набагато більше, ніж припускали вчені. Останнім часом на кожну відкриту планетну систему доводиться 30-40 одиноких планет. Деякі з них існують порівняно недалеко від Землі.

    Вчені мають намір провести ряд експериментів, щоб з’ясувати нижні межі температури і тиску для існування життя. Досліди будуть засновані на мікробах, котрі мають потреби в сонячному світлі.

    За словами авторів, космічні апарати зможуть дістатися до найближчої самотньої планети протягом 20 років. Це дасть величезний обсяг інформації для майбутніх досліджень.



    • інші новини