У сузір’ї Оріона знайшли планету з трьома Сонцями

    1234

    Астрономи заявили про виявлення незвичайної потрійний зоряної системи. Додаткові дослідження показали, що навколо трьох світил обертається планета, повідомляє Astrophysical Journal Letters.

    Зоряна система, відома як GW Orionis (або GW Ori) і розташована приблизно в 1300 світлових роках від Землі, дуже цікавить вчених. На знімках телескопів вона виглядає як три запорошених помаранчевих кільця, вкладених одне в одне. Дві зірки обертаються по стабільній подвійній орбіті, а третя переміщається навколо них.

    Потрійні зоряні системи зустрічаються рідко, а GW Ori має властивості, яких вчені ніколи раніше не бачили. Так, вони виявили, що внутрішнє кільце здійснює «дикі» коливання на орбіті. Вони припустили, що всередині цього кільця може перебувати молода планета.

    Вчені заявили, що молода планета або її зародок можуть порушити гравітаційний баланс складного потрійного кільця GW Ori. Вони провели додаткові дослідження, щоб упевнитися в її існуванні.

    Астрономи помітили незвичайний розрив в одному з кілець системи. Вони створили комп’ютерну модель, щоб встановити причину його виникнення. За однією з версій, його могла створити гравітація зірок. Але моделювання спростувало цей варіант. Набагато більш імовірно, що в кільці знаходиться велика планета розміром як Юпітер.

    За словами вчених, це перша відома планета з трьома Сонцями. Для гіпотетичного спостерігача дві близьких зірки виглядали б, як одне світило, а третя кружляла б навколо них.



    • інші новини