SpaceX відправила в космос 5000 тихоходок і 128 кальмарів, що світяться

    387

    Всі вони надійдуть на МКС для проведення різного роду експериментів.

    Сьогодні SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9 з вантажним кораблем Dragon, на борту якого знаходиться 3,3 тонни вантажу для Міжнародної космічної станції, включаючи дослідницькі матеріали, різне обладнання та нові сонячні батареї. Це вже 22 місія по комерційному поповненню запасів (CRS) МКС для NASA.

    Falcon 9 злетіла зі стартового майданчика SLC-39A Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал (штат Флорида). Перший ступінь планово відокремився і приземлився на дрон-баржу під назвою Of Course I Still Love You в Атлантичному океані через вісім хвилин після запуску. Другий ступінь, котрий виводила Dragon на орбіту, відокремився через 12 хвилин після запуску, теж планово.

    За допомогою матеріалів і обладнання, що знаходиться на борту Dragon, буде проведено безліч експериментів. Так, 5000 тихоходок (їх ще називають водяними ведмедями) будуть досліджуватися на предмет виживання в космосі. На Землі ці організми, що мешкають у вологому ґрунті, прісних і солоних водоймах, водній плівці мохової і лишайникової подушки, демонструють разючу витривалість і живучість – їх не вбивають ні екстремальні температури, ні радіація. Вчені хочуть виділити гени тихоходок, що відповідають за механізми адаптації.

    128 кальмарів, що світяться, візьмуть участь в іншому експерименті – по симбіотичній взаємодії бактерій з тваринами-господарями в умовах невагомості. Також космонавти будуть вивчати вплив мікрогравітації на утворення каменів в нирках – виявляється, космонавти особливо схильні до цієї патології. Ще один експеримент буде проведений із застосуванням зубної пасти Colgate – буде вивчатися її вплив на бактерії порожнини рота.



    • інші новини